3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Félmilliárd forint büntetést szabott ki szerdán az energetikai hivatal a PPD nevű vállalatra, amiért egy tavalyi aukción 360 százalékkal felverte az Ausztria felől importált gáz szállítási díját.

Szerdán félmilliárd forintra büntetette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a legnagyobb horvát gázkereskedő céget, piaci manipuláció miatt. A hivatali határozat szerint a PPD nevű vállalat miatt a lehetségesnél kevesebb gáz érkezett Magyarországra tavaly februárban, és a cég viselkedése hozzájárulhatott a gáz árának akkori emelkedéséhez.

A január 17-én indult aukció 271 százalékos túljegyzéssel indult, azaz ennyivel több gázt akartak februárban Ausztria felől Magyarországra szállítani a kereskedők, mint amennyi kapacitást fel tudott kínálni a vezetéket üzemeltető magyar vállalat, az FgSz - írja a VálaszOnline.

Furcsa licitre bukkant az energiahivatal. Fotó: Depositphotos
Furcsa licitre bukkant az energiahivatal. Fotó: Depositphotos

A kérdéses aukció első körében a horvát PPD rögtön a teljes kiosztható kapacitás 100 százalékára jelentkezett be, az összes többi érdeklődő együtt képviselt 171 százalékot. A PPD minden újabb fordulóban tartotta ezt az ajánlatát, miközben a többiek elkezdtek kiszállni, vagy csökkentették a mennyiséget. Az árverés 10. fordulójában jött el az a pillanat, amikor, ha a PPD kiszállt volna, le lehetett volna zárni az aukciót, mert nélküle a felajánlott kapacitást már nem tudták volna teljesen kihasználni a többiek. De a PPD nem szállt ki, és érdemben az igényelt mennyiséget sem csökkentette, azaz továbbra is azt jelezte, hogy vinné az egész kapacitást. 

Így ment ez egészen január 26. délután 3 óráig, a 37. árlépcsőig, amikor a PPD váratlanul kiszállt. Ekkor már hatósági ár + 360%-nál tartott a licit, ám a PPD erre már nem adott ajánlatot. Az aukció véget ért, és a februári szállításokra szánt kapacitás fele nem kelt el.

A vizsgálat során a MEKH megkérdezte a PPD-t, hogy miért szállt ki a 37. árlépcsőnél. A cégnél azt állították, hogy a 36. árlépcső után rájöttek, hogy most már olcsóbb lenne Ausztriából Szlovákián keresztül bevinni a gázt Magyarországra. Csakhogy az érvelés a MEKH szerint több sebből is vérzik. Például gyanús, hogy a februári szállításra vonatkozó, szlovák-magyar határkapacitásra kiírt aukció már január 17-én véget ért, és a PPD nem is jelentkezett rá. Vagyis mire a PPD kiszállt, addigra lecsúszott az alternatív útvonalról.

A lap szerint az iparágban dolgozók a PPD-t már hosszú évek óta oroszos cégnek, a Gazprom valamiféle érdekeltségének tartják, még akkor is, ha a nyilvántartások szerint nincs mögötte orosz tulajdonos. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!