2018. augusztus 16. 05:42

Mégis júliusig kell várni a szochó visszavágására.

"Töredelmesen be kell ismernem, hogy önnek volt igaza."

 

Ezt Gulyás Gergely miniszter mondta az mfor munkatársának a keddi Kormányinfón, mikor a munkaadók számára kulcsfontosságú adócsökkentés időpontja körüli bizonytalanságra hívtuk fel a figyelmét.

Gulyás Gergely Gulyás Gergely

Arról van szó, hogy miközben a kormány tagjai rendre a legfontosabb 2019-es adóintézkedések között említik a szociális hozzájárulási adó további 2 százalékpontos csökkentését, a parlament által nyár elején elfogadott költségvetési és adócsomagban nincs nyoma a hatályba léptetésnek. Pusztán egy említést találni a törvény indoklásában arra, hogy a jövő év második felében, júliustól kerülhet sor erre.

Vagyis a hatályos jogszabályok szerint januárban nem csökken tovább a szochó. Ezt sérelmezik a munkáltatói érdekképviseleti szervezetek, amelyek lapunknak nyilatkozva világosság tették, hogy ebben az esetben szó sem lehet a minimálbér 2019 januári emeléséről. Annak fedezetét ugyanis részben a szochó visszavágásából náluk maradó összeg jelentené.

A kormány nyári szünete előtti Kormányinfón kérdésünkre azzal igyekezett megnyugtatni a vállalkozókat Gulyás Gergely, hogy az elfogadott jogszabályok rendelkeznek a januári hatályba lépésről. Kedden aztán újra szóba hoztuk a témát, jelezve, hogy ez bizony nincs így, nem szerepel erre vonatkozó rendelkezés a jövő évi törvényekben.

Gulyás elismerte, hogy nekünk van igazunk. Majd közölte, hogy létezik egy tarifamegállapodás - vélhetően a munkáltatók és a kormány által kötött hatéves bármegállapodásra gondolt -, amely rögzíti, hogy ha a béremelések egy bizonyos mértéket meghaladnak - s szerinte már most kijelenthető, hogy meg fogják haladni - akkor július elsejével két százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a szochó.

Azt azonban nem tette hozzá, hogy a kormány arra törekszik, hogy már januárban alacsonyabb legyen a szochó. Holott lenne erre lehetőség, a parlament őszi ülésszakán lehetne módosítani az idevágó jogszabályokat. A miniszter ezt viszont nem hozta szóba, sőt, visszakérdezésünkre megerősítette, hogy július elseje az az időpont, amikor sor kerül az adócsökkentésre.

Pedig a munkáltatói szervezetek abban bíznak, hogy sikerül rávenni a kormányt a döntése felülvizsgálatára. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek, ám ezek a nyári szünet miatt nem haladnak, leghamarabb ősszel tudnak asztalhoz ülni a felek. Az előjelek alapján azonban kétséges, hogy sikerül-e a munkáltatóknak kedvező megállapodásig eljutni. A Pénzügyminisztérium ugyanis kitart azon álláspontja mellett, hogy muszáj megvárni a 2018-as teljes évi bérfolyamatokat bemutató adatokat ahhoz, hogy csökkenteni lehessen az adót. Ezek az információk viszont csak 2019 első negyedévében állnak majd rendelkezésre. Nem mellesleg a két százalékpontos szochó-csökkentés minimum 100 milliárd forint bevétel kiesését jelentené éves szinten a büdzsében. Ugyanakkor a foglalkoztatás fehéredése, valamint a minimálbér-emelés ennek jelentős részét kompenzálja, vagyis jóval kisebb lenne a veszteség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.