5p

Előfordul, hogy a legegyszerűbb kérdéseket a legnehezebb megválaszolni. Ez a helyzet az állásinterjúk esetében is, ahol az örök mumus nem más, mint a „miért akar ennél a cégnél dolgozni?”, vagy valamelyik változata. Mit kell erre mondani? Mi az, amit jobb elkerülni? Most kiderül.

Aki járt már állásinterjún, valamilyen formában biztosan találkozott már ezzel az ominózus kérdéssel, amelyre sokszor kínos csend és hablatyolás a válasz, hacsak nem éppen álmaink állására jelentkezünk. A Harvard üzleti szaklapja, a Harvard Business Review egy kommunikációs szaktanácsadó segítségével adott tanácsokat ahhoz, hogy ne ezen múljon az állásinterjúnk sikere. Alapvetően három lehetséges válaszút létezik, ezek a következőek:

A személyes érdeklődés és szenvedély kifejezése

Joel Schwartzberg, a portál által megkérdezett vezetőképző és kommunikációs szakértő úgy fogalmaz, hogy a cégeknek fontos az, hogy a leendő munkavállalóik „rajongjanak”, érdeklődjenek azért, amit csinálnak, legyen szó akár egy termékről, szolgáltatásról, márkáról, vagy küldetésről. Ennek megmutatása különösen fontos abban az esetben, hogyha például egy nonprofit szervezet állására jelentkezünk, hiszen itt még inkább az az érdeke mindenkinek, hogy a szervezet értékei megegyezzenek a jelentkező értékrendjével.

De hogyan közvetíthető ez a lelkesedés és a szenvedély? Sabina Nawaz vezérigazgatói tanácsadó szerint a leginkább úgy, hogyha a saját mindennapi életünkből hozunk példákat, és ezeket osztjuk meg az interjú során – a szakember szerint általánosságban jellemző az, hogyha valamiért igazán szenvedélyesek vagyunk az hajlamos átragadni más területekre is. Végül arról sem szabad elfeledkezni, hogy nem elegendő csak annyit mondani, hogy valami iránt érdeklődünk és lelkesedünk, hanem ennek miértjét is tudni kell megnevezni.

A szakértők olyan válaszsablonokat is készítettek, amelyek jól jöhetnek a szenvedély és az érdeklődés kifejezéséhez:

 • „Felnőtt életem nagy részében erősen támogattam X-et, mert úgy gondolom, hogy Y...”
 • „X nagyon fontos számomra mind a szakmai, mind a magánéletemben, mert erősen hiszek abban, hogy…”
 • „Nagyon szenvedélyes vagyok X iránt, és örömmel dolgoznék egy olyan szervezetnél, amely ugyanazokat az alapértékeket vallja...”

Mi a helyes válasz az állásinterjúk egyik legnehezebb kérdésére? Fotó: Depositphotos
Mi a helyes válasz az állásinterjúk egyik legnehezebb kérdésére? Fotó: Depositphotos

A munkával járó kihívás és felelősség élvezete

Nem titok, hogy keményebben, jobban és tovább dolgozunk, ha élvezzük a munkát – és melyik munkáltató ne szeretné ezt az elkötelezettséget a munkatársaitól? Ahhoz, hogy már az állásinterjún egyértelmű legyen, hogy azért jelentkezünk a céghez, mert szeretjük és tudjuk kezelni a kihívásokat a felelősséget, a „miért akar itt dolgozni”-kérdés tökéletes lehetőséget nyújt. Az alapvető állítások mellett még emlékezetesebb benyomást kelthetünk, ha részletesen is vázoljuk, hogy miért és hogyan élvezzük a kihívásokat.

A szakértők példái olyan válaszokra, amelyek összekapcsolják a munkát az örömmel:

 •  „Mindig is szerettem írni és szerkeszteni - a főiskolai újságnál töltött napjaimtól kezdve a gyakornokként készített webes tartalmakig -, ezért örömmel látom, hogy az írás nagy része ennek a munkának.”
 • „Az adatok elemzése mindig is szórakoztató volt számomra - kihívás, hogy a számok segítségével meséljek el egy történetet és közvetítsek egy gondolatot -, már nagyon várom az adatvizualizációs munkát, amit ebben a csapatban fogunk végezni.”

Egy határozott siker- és jövőkép

A cég az állásinterjú idején nemcsak a jelenlegi képességek miatt vesz fel valakit, hanem a jövőbe is befektet; így érdemes részletezni azt, hogyan látjuk magunkat sikeresnek és eredményesnek magunkat abban a munkakörben amerre jelentezünk a jövőben.

A szakértők ennek kifejezéséhez is készítettek sablonválaszokat, amelyek kifejezik, hogy a korábbi tapasztalatok hogyan segíthetnek az új munkakör sikeres ellátásában:

 • „X területen szerzett tapasztalataim alapján úgy látom, hogy sikeres leszek...”
 • „Alig várom, hogy a képességeimet felhasználhassam...”

Schwartzberg azt tanácsolja, hogy a következő állásinterjú előtt gyakoroljuk a választ az ominózus kérdésre hangosan, ne csak fejben, mivel így magabiztosabban és folyékonyabban megy annak kimondása majd. Összességében azonban a „miért szeretne itt dolgozni?”-kérdés megválaszolásának mestersége úgy foglalható össze a szakértő szerint, hogy az adott válaszunk után az interjúztató arra gondoljon, hogy „igen, ezért akarjuk, hogy ő itt dolgozzon.”

Mit ne mondjunk?

Egyértelműnek tűnhet, de azért érdemes megismételni, ezeket a válaszokat mindenképpen kerüljük el, ha elhangzik az állásinterjún a „miért akar itt dolgozni?”-kérdés valamelyik változata:

 • Tetszik a fizetés
 • Tetszenek a juttatások vagy előnyök
 • Tetszik a titulus
 • Távmunkában akarok dolgozni, és itt lehet
 • Közel van a lakásomhoz az iroda
 • Nem kaptam meg az állást, amit igazán szerettem volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!