<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egymást követő két hónapban maradt el az átlagkereset az egy évvel korábbitól. Fogyóban az ágazat tartaléka.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint idén januárban átlagosan 9,5 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó bérek tavaly januárhoz képest, ami – tekintettel a járványhelyzetre – megbecsülendő, még akkor is, ha tudjuk, hogy a módszertan nem tükrözi a teljes vállalkozói kört (az 5 főnél kevesebbet foglalkoztatók nincsenek benne a KSH felmérésében).

Üresek maradnak a tányérokÜresek maradnak a tányérok

Nem minden ágazatban lehetnek azonban boldogok a hír hallatán. A statisztikai hivatal részletes elemzése szerint a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban működő cégeknél kevesebb volt a nettó fizetések átlagos összege, mint tavaly ilyenkor. Rajtuk kívül még az „egyéb szolgáltatásba” tartozóknál mértek csökkenést egy évre visszatekintve (illetve nem alakul biztatóan a bányaipar bérezése sem, erről még később szót ejtünk).

Konkrétan idén januárban a nettó kereset átlagosan 164 555 forint volt a szállásadóknál, vendéglátóknál, míg egy éve ilyenkor még 167 676 forintot tudtak fizetni az alkalmazottaknak. A gyűjtésből kiderül, hogy nem ez volt az első ilyen hónap, már tavaly decemberben is hasonló játszódott le ebben a körben. 2020 utolsó hónapjában 167 998 forintot regisztrált a KSH, míg 2019 decemberében 169 969 forintot.

Amióta a lendületes minimálbér-emelésekkel megtámogatott bérfejlesztések kerültek a kormányzati gazdaságpolitika fókuszába, ilyenre nem volt példa, hogy egymás követő két hónapban maradjon alatta a dolgozók pénze a bázishoz képest; a fizetések folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. Amint az történt a 2020-as év első tíz hónapjában is: akkor felette voltak a keresetek az egy évvel korábbinak. A kivételt április jelentette, akkor a keresetek az egy évvel azelőtti 97,8 százalékát tették ki.

Egyértelműnek látszik az összefüggés a bérek megtorpanása, valamint a tavaly bevezetett központi korlátozó intézkedések között. Előbb márciusban kellett intézkednie a kormánynak a közösségi terek látogatásának korlátozásáról (ez köszönhetett vissza az áprilisi kereseti adatok alakulásában), majd november 11-től megint lakat került az éttermekre, vendéglátóhelyekre. Elvitelre ugyan még kiadhatnak ételt-italt, de a vendéglátás érdemi részét, a fogyasztást az üzlethelyiségen belül, illetve a teraszon tiltották a jogszabályok. És tiltják a mai napig.

Ilyen keretek között pedig nem meglepő, hogy a cégvezetők, tulajdonosok ott kezdtek spórolni, ahol tudtak. Már amelyik nem döntött egyből a bezárás mellett. Iparági becslések szerint az éttermek, sörözők 30-40 százaléka mehet tönkre a koronavírus-járvány végére, de már most sok bezárt egységet lehet látni a városokban.

Szabadulnak a dolgozóktól

Aki nyitva maradt, annak ugyan különböző állami támogatások álltak rendelkezésükre a túlélésre – bértámogatás, adókedvezmények – de ezek mellett sem lehetett érdemi bérfejlesztésben gondolkodni az elmúlt időszakban. Ez tükröződik vissza a bérstatisztikában: fogynak a tartalékok, ezért a béremeléseken is spórolni kénytelenek a visszaeső forgalom miatt a vendéglátósok. Ezek alapján nem lenne meglepő, ha a februári, márciusi béradatok is csökkentést mutatnának éves összevetésben.

Az ágazat zsugorodásáról árulkodnak a szintén e héten megjelent létszámadatot: a KSH jelentéséből az is kiderül, hogy az év első hónapjában legutóbb 2017 januárjában dolgoztak olyan kevesen a vendéglátásban, szállásiparban, mint most: 95 ezren. Két éve, 2019-ben nem volt olyan hónap, hogy az alkalmazottak száma 100 ezer alá csökkent volna, jellemzően 110-120 ezer között ingadozott a létszám. Tavaly, a válság sújtotta évben viszont előfordult, hogy 70 ezres létszámot jelentette le összesen a megkérdezett cégek.

Ugyanez a gazdasági szervezetek felől nézve - tehát, hogy mennyi cég van jelen a piacon - kevésbé tűnik siralmasnak. A regisztrált gazdasági szervezetek száma az egyéni vállalkozásoktól a társas vállalkozásokig bezárólag közel 73 ezer volt most januárban, s az elmúlt években ez nem is nagyon változott - ám ez nem jelenti egyben azt is, hogy ennyien működtetik is éttermüket, sörözőjüket. Sokan zárva tartanak, altatják a cégüket, vagy folyamatban van a végelszámolásuk. A ténylegesen működő vállalkozások száma ebből a statisztikából tehát nem derül ki.

A bányaiparban még nagyobb a baj

Ami fordulatot hozhat – a gazdasági nyitáson túl, természetesen – az a nemrég elérhetővé tett 10 milliós ingyenhitel, amit meghatározott célokra vehetnek igénybe a vállalkozások (már amelyik hozzáfér, azok például elesnek a lehetőségtől, amelyeket csak pár hónapja alapítottak). Tudomásunk szerint ez a lehetőség felkeltette a vendéglátók érdeklődését. A 0 százalékos hitelt bérekre is el lehet költeni, ez adhat némi lökést tehát a fizetéseknek ebben a körben. Amire különösen rá is vannak szorulva a dolgozók: a vendéglátásban ugyanis a borravaló egy fontos tétel, ezért a fizetéseket eleve úgy állítják be a munkaadók, hogy figyelembe veszik a jattot. Mint említettük a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban idén januárban 164 555 forint volt a nettó átlagkereset – ennél kevesebbet (131 968 forintot) csak a legendásan alulfizetett szociális ellátásban lehetett keresni abban a hónapban. A legnagyobb átlagos összeget (475 415 forintot) a pénzügyi szektorban vitték egyébként haza januárban.

Ahol még bajt jelez a statisztika, az a bányászat, kőfejtés ágazat. Itt ugyan a legutolsó mért hónapban, tehát idén januárban még pont sikerült meghaladni az egy évvel korábbi nettó átlagkeresetet 1,1 százalékkal, de tavaly év közben több hónapban (szám szerint hatban) is alatta maradtak a fizetések a korábbiaknak. Azon túl, hogy az ágazat komoly strukturális problémákkal néz szembe (a megújuló-energia előretörése csökkenti az igényt a hagyományos erőművek kínálata iránt, így az erőművi termelés alapanyagai, köztük a szén iránt is), a járvánnyal együtt járó gazdasági válság is hatott a bányászati cégek működésére: a visszaeső energiafogyasztáshoz igazodva csökkent a kereslet a bányaipari termékek iránt. Kérdés, hogy ebben az ágazatban mi akaszthatja meg a negatív folyamatot.

Bár nem tartozik szorosan a témánkhoz, de a KSH közléséből az is kiderült, hogy nemzetgazdasági szinten 6,6 százalékkal emelkedtek januárban a reálkeresetek. Eközben a nyugdíjakat januártól 3 százalékkal emelték, vagyis folytatódik a bérek és az időskori ellátások közötti olló szétnyílása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.