Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Egymást követő két hónapban maradt el az átlagkereset az egy évvel korábbitól. Fogyóban az ágazat tartaléka.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint idén januárban átlagosan 9,5 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó bérek tavaly januárhoz képest, ami – tekintettel a járványhelyzetre – megbecsülendő, még akkor is, ha tudjuk, hogy a módszertan nem tükrözi a teljes vállalkozói kört (az 5 főnél kevesebbet foglalkoztatók nincsenek benne a KSH felmérésében).

Üresek maradnak a tányérokÜresek maradnak a tányérok

Nem minden ágazatban lehetnek azonban boldogok a hír hallatán. A statisztikai hivatal részletes elemzése szerint a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban működő cégeknél kevesebb volt a nettó fizetések átlagos összege, mint tavaly ilyenkor. Rajtuk kívül még az „egyéb szolgáltatásba” tartozóknál mértek csökkenést egy évre visszatekintve (illetve nem alakul biztatóan a bányaipar bérezése sem, erről még később szót ejtünk).

Konkrétan idén januárban a nettó kereset átlagosan 164 555 forint volt a szállásadóknál, vendéglátóknál, míg egy éve ilyenkor még 167 676 forintot tudtak fizetni az alkalmazottaknak. A gyűjtésből kiderül, hogy nem ez volt az első ilyen hónap, már tavaly decemberben is hasonló játszódott le ebben a körben. 2020 utolsó hónapjában 167 998 forintot regisztrált a KSH, míg 2019 decemberében 169 969 forintot.

Amióta a lendületes minimálbér-emelésekkel megtámogatott bérfejlesztések kerültek a kormányzati gazdaságpolitika fókuszába, ilyenre nem volt példa, hogy egymás követő két hónapban maradjon alatta a dolgozók pénze a bázishoz képest; a fizetések folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. Amint az történt a 2020-as év első tíz hónapjában is: akkor felette voltak a keresetek az egy évvel korábbinak. A kivételt április jelentette, akkor a keresetek az egy évvel azelőtti 97,8 százalékát tették ki.

Egyértelműnek látszik az összefüggés a bérek megtorpanása, valamint a tavaly bevezetett központi korlátozó intézkedések között.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.