Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Azon tizenhárom ország között vagyunk Európában, amelyek a koronavírus-járvány ellenére még nem vezették be az általános és középiskolákban a rendkívüli szünetet. A tegnapi kormánytájékoztató után szülők sokasága háborodott fel a bejelentésen - szerda éjjel olyan rendelet jelent meg, amely megtiltja az igazgatóknak, hogy szembe menjenek a kormány döntésével.

A rendelet kimondja, hogy az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet sem az intézményvezető, sem a jegyző, de még az Oktatási Hivatal sem rendelhet el. Mindeközben petíciót hoztak létre annak érdekében, hogy a koronavírus terjedését az intézmények bezárásával is megakadályozzák. Magyarországon 1 millió 770 ezer 18 év alatti gyerek van. Mivel nincs iskolabezárás, nagyrészük továbbra is tömegközlekedéssel jár nap mint nap.

Magyarországon még tele vannak a közoktatási intézmények. Fotó: depositphotos.comMagyarországon még tele vannak a közoktatási intézmények. Fotó: depositphotos.com

A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónőjét, Ulrich Magdolnát kértük a rendelet értékelésére. Ő személy szerint úgy látja, hogy ebben nincs semmi rendkívüli, valóban összehangolt intézkedésekre van szükség, hiszen egyrészt az általános iskolások felügyeletét megoldani nem egyszerű, másfelől az idén végző diákok érettségije is veszélybe kerülhet, harmadrészt a közoktatási intézményekben még nincs megoldva a távoktatás. Viszont tegnap még a rendőrség is kint volt náluk a higiénés szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozni és elmagyarázni a gyerekeknek a prevenció lényegét.

Egy budai általános iskola intézményvezetője név nélkül úgy nyilatkozott lapunknak, hogy központi levelet még nem kaptak, ők is csak a sajtóból értesültek az éjjeli rendelet megszületéséről. Ezzel együtt épp egy tájékoztató levelet fogalmaz a szülőknek, mintegy megnyugtatásul, bár pánikhangulatra utaló jelek egyáltalán nincsenek sem a szülők között, sem az iskolában. A legfontosabbnak a prevenciót tartja ő is, de véleménye szerint óhatatlanul a levegőben lóg, és biztosan be fog következni a bezárás elrendelése. Zárójelben megjegyezte: sajnos átmenetileg az új NAT-tal kapcsolatos forrongások, ellenvélemények, események felett sikerült a koronavírusnak győznie, és háttérbe szorítani azokat.

Országonként egyébként változó, milyen protokollt követnek a közoktatási intézmények bezárása terén. Míg a hasonló fertőzöttségű Románia már napokkal ezelőtt elrendelte az iskolások otthon maradását, addig a jóval több beteggel rendelkező Németországban továbbra sem korlátozták az oktatási intézményeket. Ausztriában sok tartományban hétfőtől nincs iskola négy hétig, de az intézmények fogadják a gyerekeket, ha nem megoldható az otthonlét a szülőknek. Külön kérik, hogy ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre.  Az osztrákoknál tehát a 6 ès 14 év közöttieknek nem teljes a bezárás, de ajánlott az otthon tartás. A tanároknak emiatt az iskolában kell lenni, hogy a beeső gyerekeket fogadni tudják. Ha a 14 év alattiak több mint kétharmada ezek után továbbra is megy suliba, további intézkedések lesznek, addig a társadalom szolidaritására számítanak.

Magyarországon a tegnapi kormányinfón csak az egyetemeket érintő bezárásról volt szó, melynek kapcsán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)  összegyűjtötte a tudnivalókat. Ezek szerint az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16-20. között előre hozták a tavaszi szünetet, március 23. után távoktatás kezdődik meg, mely alatt nem látogathatók az intézmények. A kollégiumokat a jelenlegi információink szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia; amennyiben a hallgató számára nem megoldott a lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik ott maradását. A külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Az Index arról ír, hogy a Bocconi Egyetem kutatója Franciaország 27 év járvánügyi adatait elemezte. Egy járványtani modell használatával szimulálja, hogy a teljes népességben mennyivel csökken az influenzaszerű megbetegedés előfordulása egy kéthetes iskolabezárás hatására. A szimuláció szerint ennek a beavatkozásnak átlagosan december első felében lenne a legnagyobb hatása: akár 12-14 százalékkal is csökkenthetné az adott évben megbetegedők számát. A szerző arra jutott, hogy a koronavírus esetében, mivel legalább egy nagyságrenddel halálosabb a szokásos influenzánál, már egyértelműen megéri ilyen drasztikus intézkedéseket hozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.