4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Turisztikai Ügynökség sorra rendeli a tudományos műveket. Most éppen a kormányfő lányának régi ismerősének cégétől várnak egy nemzetközi összefoglalót.

A turisztikai ágazat kormányzati szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) idén július 28-án 75,2 millió forintos megbízási keretszerződést kötött az MTÜ korábbi stratégiai marketingért felelős igazgatójának cégével - derül ki a kormányzati szervezet legfrissebb közzétételi listájából. A cég neve a 2021 áprilisában alapított Bluehorn Consulting Kft., amely Berényi Vince tulajdonában van, aki 2018-ban az MTÜ egyik vezetőjeként dolgozott. Legfőbb feladatai közé a nemzetközi kampánystratégia megalkotása és kivitelezésének felügyelete tartozott.

A 75 millió forintos szerződés az év végéig érvényes, az MTÜ korábbi vezetője cégének addig kell végeznie a feladattal, ami nem más, mint

  • az állami turisztikai ügynökségek legrelevánsabb nemzetközi piacfejlesztési gyakorlatainak és trendjeinek ismertetése.

Azt nem tudni, hogy a Guller Zoltán által vezetett MTÜ-nek miként esett a választása éppen az ügynökség korábbi igazgatójának Bluehorn Consulting Kft. nevű cégére. A társaságot eleve csak 2021-ben alapították, tavaly 69,8 millió forint árbevétel mellett 22,1 millió forintos nyereséggel zártak. A kormányzati szervezettől kapott 75 millió forintos megbízás tehát meghaladja Berényi Vince vállalkozásának teljes 2022-es forgalmát. Csak angol nyelvű honlapjuk van, ahol úgy jellemzik magukat, hogy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a marketing, a kommunikáció és a nemzetközi kapcsolatok területén.

Orbán Ráhel nevet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Ráhel nevet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hazai kapcsolatai biztosan jók Berényi Vincének, ugyanis a Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, az egyetemre pedig együtt járt Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányával. Ezt onnan lehet tudni, hogy Juhász Péter, az akkor még létező Együtt elnöke 2018-ban egy tárgyalásról készült felvételrészletet posztolt a Facebook-oldalára, melyen állítása szerint a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel látható a Magyar Turizmus Zrt. két munkatársával. A 444 korábbi cikke szerint egyikük Máté Kristóf, a Magyar Turisztikai Ügynökség 150 millióból létrehozott ügynökségének értékesítési igazgatója, a másik résztvevő pedig Berényi Vince, az MTÜ stratégiai marketingért felelős igazgatója volt. Róluk váratlanul a kormányzati ügyek leleplezéséről leszokott Origo írta meg, hogy a miniszterelnök lánya még az egyetemi évek alatt ismerte meg őket.

A miniszterelnök lányáról évek óta találgatja a sajtó, hogy miként érvényesíti befolyását a közpénz-milliárdokat szétosztó MTÜ felett. A Forbes szerint mindenesetre Orbán Ráhel a harmadik legbefolyásosabb magyar nő az üzleti világban, mert a kormányzati szervezet több szálon is hozzá köthető.

Nem a júliusi 75 millió forintos szerződés volt az első, amit az MTÜ a saját korábbi igazgatójának cégével kötött. Már márciusban is egymásra találtak a felek, akkor egy 11,7 millió forintos vállalkozási szerződést hoztak tető alá, amelynek tárgya:

  • a turisztikai szakképzési rendszerek áttekintése, térszerkezetének átalakulása és a jelenlegi középfokú szakképzési struktúra kritikai értékelése.

A turisztikai ügynökség amúgy sorra rendeli a különböző tudományos műveket. A 24.hu írta meg, hogy a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) egy 69 millió forintos megbízást kapott, Tokaj-Hegyalja kertörökségéről és kertpotenciáljáról kell írniuk. A támogatás már csak azért is érdekes, mert Guller Zoltán egyrészt az MTÜ vezérigazgatója, másrészt pedig az MKA egyik kuratóriumi tagja. De azt is fontosnak tartották a kormányzati szervnél, hogy 75,2 millió forintért az Ecoform Systems Kft. vizsgálja meg a SZÉP kártya gazdaságra és turizmusra gyakorolt hatását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!