2018. november 21. 14:47

Az államadósságról és az inflációról várt tájékoztatást a pénzügyminisztertől a költségvetési bizottság.

Határozatképtelenség miatt elmaradt a parlament költségvetési bizottságának ma 10-re meghirdetett ülése. A napirend szerint ezen az ülésen adott volna tájékoztatást Varga Mihály pénzügyminiszter az államadósság alakulásáról illetve az inflációs folyamatokról.

Orbán Viktor nem szeret a második ligában játszani Orbán Viktor nem szeret a második ligában játszani

Tekintve, hogy a bizottság elnökét az ellenzék adja - jelenleg Varju László DK-s képviselő vezeti a testületet -, a napirend összeállítására is van ráhatásuk, így nem meglepő, hogy a mai ülés elmaradt. A kormánypárti képviselők egységesen távol maradtak az üléstől, továbbá Mesterházy Attila szocialista képviselő sem jelent meg. Előbbiek nyilván így akarták megakadályozni, hogy az ülésre sor kerüljön.

A napirendként megjelölt témák ugyanis kínos kérdések feltevésére is lehetőséget adtak volna. A kormány által számolt inflációs pálya megdőlni látszik, a jövőre várt 2,7 százaléknál a legtöbb elemző, de még a Magyar Nemzeti Bank is nagyobb, 3 százalékot meghaladó inflációt vár. Legfrisebb jelentésében az OECD 4 százalékot tüntetett fel. Ebben az esetben viszont felülvizsgálatra szorulna egyebek mellett a nyugdíjemelés is, azt ugyanis 2,7 százalék alapján határozta meg 2019-re a kormány.

Az adósságpálya esetében az okoz fejtörést, hogy mikor fut be Brüsszelből az uniós támogatások esedékes része. Több százmilliárd forintról van szó, amelynek a folyósítása érdemben befolyásolná az adósságpálya idei alakulását. Varga Mihály egyébként a közelmúltban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy év végéig 700 milliárd forint érkezhet az Európai Unióból.