3p

Meg nem erősített hírek szerint egy vagy több újabb autóipari beruházás érkezik Magyarországra. A Dél-dunántúli régióba, s ezen belül is Pécs környékére megálmodott fejlesztésre egy 600 hektáros ipari parkot alakítanának ki - ennek előkészítése már elkezdődött. Csak a kisajátításokra 7-10 milliárd forintot szánnak.

Titokzatos nagyberuházás érkezik Pécs környékére az év végéig - erről tudósított másfél héttel ezelőtt a 24.hu. Ám a fejlesztésről részletek nem láttak napvilágot - eddig.

A szomszédos Pannova Ipari Park fejlesztése és az új beruházás egyszerre valósulhat meg Pécsett. Fotó: Pannova Ipari Park
A szomszédos Pannova Ipari Park fejlesztése és az új beruházás egyszerre valósulhat meg Pécsett. Fotó: Pannova Ipari Park

Lapunk értesülései szerint a “titokzatos” befektető egy, pontosabban vélhetően több autóipari beruházást hajt végre. Mivel a tárgyalások erről még zajlanak,

az érdeklődő vállalkozásokról csak annyit lehet tudni, hogy ezek döntő többsége kínai és egy új, Európában még nem jelenlevő autógyárhoz kapcsolódnak.

Értesüléseink szerint a most kialakítandó, hatalmas 600 hektáros területre egy autógyár és az ezt kiszolgáló gyárak és létesítmények érkezhetnek. Ez utóbbi körbe főleg logisztikai és alkatrészgyártó cégek tartoznak - de új akkumulátorgyár érkezése már nem várható.

Pécs és környéke érthetően került a kormány ipartelepítési stratégiájának központjába. A most kijelölt beruházási terület a 6-os főútvonal és az M60 autópálya között terül el, iparvágánnyal és vasútvonallal is ellátott - igaz, egyelőre 80 százalékban mezőgazdasági terület, amely kisajátítások után minősíthető át ipari parkká.

Erre információink szerint a kormány 7-10 milliárd forint körüli összeget szán.

Mivel a kelet- és nyugat-magyarországi területek (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és Győr környéke) már telítettek, logikus lépés a fejlődésben alaposan el- és lemaradt Dél-Alföldre telepíteni-csábítani a külföldi befektetőket. A kínai tőke észvesztően felgyorsult betelepülésének oka az az uniós  szabályozás, amely 2027 után megszigorítaná az Unión kívülről érkező termékek importját - védővámokkal is.

Az eddigi legjelentősebb  beruházás, az BYD is ennek jegyében települ Magyarországra, pontosabban Szeged környékére. Más kérdés, hogy a BYD eredetileg Pécsre akarta volna központosítani a gyártókapacitását, de úgy tudjuk, hogy az ottani városvezetéssel nem találtak közös nevezőt. Ezt valószínűsíti az a tény, hogy a pécsi közgyűlés egy éve határozatban döntött akkumulátorgyár megépítése ellen. Erre akkor a kínaiak a városhoz közel levő Sellyét szemelték ki - a mostani tervek szerint ez a gyár a Szeged közelében levő Kisteleken épül fel, és ott nem gyártanak csak összeszerelnek majd.

A pécsi fejlesztés első tervezetében még egy 400 hektáros terület szerepelt, ez nőtt immár 600 hektárra. Ezzel az új ipari parkkal kezdődhet el Pécs újraiparosítása, mert ez a gigaberuházás életet lehelhet az évek óta “tetszhalott” város gazdaságába.

Bár a kiszemelt beruházási célterület fejlesztése még nem kezdődött el, a szomszédos Pannova Ipari Parkba - ennek területe megközelítőleg 60 hektár - már rendre érkeznek megfigyelő-tárgyaló delegációk azért, hogy onnan megtekintsék a szomszédos, jelenleg még mezőgazdasági művelés alatt álló területet. A Pannova területén ugyanis már kiépített infrastruktúra, működő üzemek és irodaház is található, és  a park mellett halad el a vasútvonal is. Éppen ezért elképzelhető, hogy e két terület fejlesztése párhuzamosan kezdődik-folytatódik, feltéve, hogy a beruházás zöld utat kap Pécsett és a kormány részéről is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!