2018. augusztus 21. 05:40

Összesen 215,14 millió forintnyi támogatást osztott szét a főváros idén különböző sportegyesületek és szövetségek között. 

A valamivel több mint 215 millió forint 79 százaléka budapesti sportszövetségekhez áramlott - derült ki a főváros honlapján közzétett támogatási listán szereplő tételek összesítése után. A maradék 21 százalék pályázat útján került felosztásra kisebb sportegyesületek között. 

A lista alapján feltűnő, hogy a főváros sokkal inkább a rétegsportokat támogatta, mint a közkedveltebb és nagyobb népszerűségnek örvendőket. Jutott pénz többek között a sakkszövetségnek, a budapesti judósóknak, a vívóknak, a tollaslabdázóknak 1,2 milliót adtak működési támogatásként, de 500 ezer jutott a búvároknak, 600 ezer pedig még az amatőr boxolóknak is leesett a főváros büdzséjéből. 

Tarlós István (Fotó: MTI) Tarlós István (Fotó: MTI)

A jellemzően néhány milliós támogatások közül pár nagyobb tétel is kiemelkedik. Idén a legtöbb pénzt, 50 millió forintot adtak a Budapesti Diáksport Szövetségnek a diákolimpiai rendszer támogatására. A szövetség ezen felül működési támogatásként még 9 milliót könyvelhetett el. 

A második legnagyobb egyszeri támogatás az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft.-nek jutott, az utánpótlás nevelési tevékenység támogatására 35 millió forintot kaptak a fővárostól. A céget ugyanilyen jogcímen már egyébként évek óta támogatja a főváros. 2017-ben szintén 35 milliót kaptak, 2015-2016-ban 30-30 milliót, előtte pedig 33, illetve 25 millió forintot. 

A Fradi támogatásától nem sokkal maradt el a Budapesti Szabadidősport Szövetség juttatása, Tarlós saját hatáskörben 29,75 millió forintot ítélt meg a Négy Város Tornájának támogatására. A szabadidősport szövetség azonban nemcsak ennyit kapott a fővárostól, hiszen áprilisban kaptak még 15 milliót a szövetség által szervezett budapesti rendezésű nemzetközi szabadidős versenyek támogatására, a szövetség működési költségeinek fedezésére.

A pályázat útján elnyert támogatásként a legnagyobb szeletet a kisebb sportegyesületek közül a Budapesti 4 és 5 Labda Sport Egyesület kapta, 400 ezer forintot. A Tipográfia Testedző Egyesület 350, a Sirály Életmód Sportegyesület pedig 300 ezret zsebelhetett be idén.