2018. április 20. 10:17
mfor.hu

Februárban lassult a bérdinamika, ám így is közel 13 százalékkal nőttek a fizetések az év első két hónapjában. Az év hátralévő részében lassulás jöhet, a mostani kilátások szerint a bruttó és nettó bérek 10 százalékkal, a reálbérek pedig 8 százalékkal növekedhetnek 2018 egészében. A legfrissebb létszámadatokon pedig látszik a konjunktúra: az iparban például közel 3 százalékkal, az építőiparban pedig több mint 8 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma.

A bruttó átlagkereset január-februárban átlagosan 308 700 forint volt, a kedvezmények nélküli nettó fizetés pedig 205 300 forintot tett ki, ami 12,9-12,9 százalékos emelkedésnek felel meg.

Merre mennek a bérek a továbbiakban

„A béremelkedésre számítani lehetett a garantált bérminimum és a minimálbér idei növekedése miatt. Emellett a béremelkedésben továbbra is szerepe van a munkaerőhiányból adódó nyomásnak is. A részletes adatokból látszik, hogy költségvetési szférában az átlagos 12,9 százalékosnál magasabb, 14,9 százalékos volt a növekedés az év első két hónapjában. Ez részben azzal magyarázható, hogy a közfoglalkoztatottak fizetése is nőtt” – értékelte az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.A szakember szerint a következő hónapokban lassulhat a bérdinamika, részben a magas bázisadatok miatt. Kérdés persze, hogy milyen tempóban növekednek majd a bérek márciusban és áprilisban. „A jelenlegi kilátások alapján a nettó és bruttó bérek éves átlagban 10 százalékkal emelkedhetnek, a reálbéreknél pedig 8 százalékos növekedés várható” – fogalmazott a K&H Bank elemzője.

Több az alkalmazott

A szakember azt is elmondta, hogy a bérstatisztikával párhuzamosa publikált friss létszámadatokon látható a konjunktúra.

Tovább folytatódik a bérek emelkedése Tovább folytatódik a bérek emelkedése


Februárban az alkalmazásban állók száma a teljes gazdaságban 1,4 százalékkal nőtt. Az iparban ennél jóval nagyobb, 2,8 százalékos volt a létszámbővülés, a turizmust felölelő szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban 5,2 százalékkal, az építőiparban pedig több mint 8 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.