2018. április 20. 10:17
mfor.hu

Februárban lassult a bérdinamika, ám így is közel 13 százalékkal nőttek a fizetések az év első két hónapjában. Az év hátralévő részében lassulás jöhet, a mostani kilátások szerint a bruttó és nettó bérek 10 százalékkal, a reálbérek pedig 8 százalékkal növekedhetnek 2018 egészében. A legfrissebb létszámadatokon pedig látszik a konjunktúra: az iparban például közel 3 százalékkal, az építőiparban pedig több mint 8 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma.

A bruttó átlagkereset január-februárban átlagosan 308 700 forint volt, a kedvezmények nélküli nettó fizetés pedig 205 300 forintot tett ki, ami 12,9-12,9 százalékos emelkedésnek felel meg.

Merre mennek a bérek a továbbiakban

„A béremelkedésre számítani lehetett a garantált bérminimum és a minimálbér idei növekedése miatt. Emellett a béremelkedésben továbbra is szerepe van a munkaerőhiányból adódó nyomásnak is. A részletes adatokból látszik, hogy költségvetési szférában az átlagos 12,9 százalékosnál magasabb, 14,9 százalékos volt a növekedés az év első két hónapjában. Ez részben azzal magyarázható, hogy a közfoglalkoztatottak fizetése is nőtt” – értékelte az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.A szakember szerint a következő hónapokban lassulhat a bérdinamika, részben a magas bázisadatok miatt. Kérdés persze, hogy milyen tempóban növekednek majd a bérek márciusban és áprilisban. „A jelenlegi kilátások alapján a nettó és bruttó bérek éves átlagban 10 százalékkal emelkedhetnek, a reálbéreknél pedig 8 százalékos növekedés várható” – fogalmazott a K&H Bank elemzője.

Több az alkalmazott

A szakember azt is elmondta, hogy a bérstatisztikával párhuzamosa publikált friss létszámadatokon látható a konjunktúra.

Tovább folytatódik a bérek emelkedése Tovább folytatódik a bérek emelkedése


Februárban az alkalmazásban állók száma a teljes gazdaságban 1,4 százalékkal nőtt. Az iparban ennél jóval nagyobb, 2,8 százalékos volt a létszámbővülés, a turizmust felölelő szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban 5,2 százalékkal, az építőiparban pedig több mint 8 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.