3p

Az uniós költségvetési ciklus pénzügyi lehetőségei egy éven belül kimerülnek.

Lázár János immár hagyományosan a Facebook oldalán keresztül üzeni meg a választópolgároknak, hogy mi vár rájuk a következő hónapokban, években. Ezúttal a vállalkozás-fejlesztési pályázatokról posztolt videót, egy kommentelő felvetésére reagálva.

Lázár János a családi cégeket támogatná
Lázár János a családi cégeket támogatná

A kérdező arra volt kíváncsi, hogy a kormány miért nem propagálja jobban a különböző fejlesztési forrásokkal kapcsolatos pályázatokat, hogy a választópolgárok jobban tudjanak tájékozódni. Lázár felhívta a figyelmet, hogy az európai uniós fejlesztési ciklus lezárulóban van, a következő egy évben megvalósul az összes beruházás, ami mögött uniós finanszírozás van. Hozzátette, hogy 2018 utáni időszakban a kis- és családi vállalkozások erősítése lesz a feladat.

 "Kifejezetten kicsi és közepes vállalkozások számára állami forrásokat fogunk biztosítani, és ezekről a pályázatokról korrektül kell tájékoztatni az érintett családokat, illetve családi vállalkozásokat" - mondta a miniszteri posztjától éppen megválni készülő Lázár. Aki szerint a polgári középosztály, a polgári alsó osztály megerősítése nagyon fontos cél lesz a következő négy évben.

Nem árt rögzíteni, hogy az említett uniós költségvetési ciklus 2014 és 2020 között biztosított forrásokat a tagállamoknak pályázati úton gazdaságfejlesztésre, vállalkozások támogatására. A magyar kormány döntése volt, hogy a lehető leghamarabb ki kell írni az összes pályázatot, és amint lehet, eredményt kell hirdetni, hogy az uniós pénzek minél gyorsabban a magyar vállalkozásokhoz kerüljenek.

Ezt azért sürgette a kormány, mert az így beáramló pénzek lökést adnak a gazdasági  növekedésnek. Csakhogy hiba csúszott a számításokba, Brüsszel különböző kifogásokkal élt a magyar pályázati rendszerrel kapcsolatban, ezért a kifizetések jóval lassabban érkeznek, mint arra számítani lehetett. A magyar költségvetés helyzete azonban lehetővé tette, hogy a kormány előfinanszírozza a támogatásokat.

A sietség másik oka a britek kilépése volt az unióból: a meglepetést okozó népszavazás után felvetődött a kérdés, hogy a brexit hogyan hat majd a tagállami finanszírozásokra. Fennállt a veszélye, hogy már ebben a költségvetési ciklusban apadhatnak a források, ami nagyon nem jött volna jól Orbánéknak.

Vagyis amikor Lázár egy éven belül kifutó uniós forráslehetőségekről beszél, valójában azt kell mögé látni, hogy a kormány gyorsította fel a pénzek lekötését.

Gondolhatnánk arra, hogy ezzel függhet össze az a látszólagos pályamódosítás, amely szerint a következő években a kis cégek felkarolása lesz a kormány célja. Másra ugyanis nem marad pénz.

Ez azonban ebben a formában nem igaz. Az előfinanszírozott uniós pénzeknek egyszer meg kell érkezniük, ami növeli a büdzsé mozgásterét. Kérdés persze, hogy ezt inkább a hiány csökkentésére fordítja a kormány, vagy kiszórja a magyar kis- illetve családi vállalkozások között. Az egy vállalkozásra jutó támogatás alapján a kisebb cégek támogatása vélhetően kevesebb forrást vesz majd igénybe, vagyis maradhat pénz a kasszában, amivel azért mérsékelni lehet a deficitet is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!