2018. június 14. 17:00
mfor.hu

Az Európai Központi Bank lényegében hozta a papírformát: elindult a mostaninál kevésbé laza monetáris feltételek felé.
Szeptembertől visszafogja, decembert követően pedig leállítja eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank.

Lépésről lépésre a szigorúbb világ felé
„Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az évek óta működő pénzpumpa leáll és a mostaninál kevésbé laza monetáris feltételek lesznek az eurózónában. Az EKB döntése nem jelent meglepetést, hiszen a fejlett országok jegybankjai, köztük az amerikai Fed is már egyre szigorúbb feltételeket szab” - értékelte az EKB csütörtöki döntését Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Hozzátette: az EKB bejelentését megelőzően az volt kérdés, hogy mennyire lesz agresszív hangvételű az EKB kommentárja és milyen lépéseket jelent be. Mario Draghi, az EKB elnöke utalt arra, hogy 2019 közepéig maradhat a mostani kamatszint. „A bejelentésekből az látszik, hogy az EKB nem egy lépésben, hanem fokozatosan halad egy esetleges későbbi kamatemelés felé, ami már egyértelmű szigorítást jelent majd” – tette hozzá a K&H elemzője.Az MNB-n a sor, a forintpiac bizonytalan
Németh Dávid szerint az amerikai Fed szerdai kamatemelése és az EKB csütörtöki bejelentése után a magyar piac szempontjából a legfontosabb kérdés az, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövő keddi kamatdöntő ülésen milyen lépésekről dönt vagy milyen üzeneteket küld a piacnak.

Mario Draghi Mario Draghi


„Mivel nemzetközi szinten egyre szigorúbb monetáris feltételeket teremtenek a jegybankok, a magyar jegybanknak is lépnie kell vagy legalábbis jeleznie kell a piaci szereplőknek, ha a gazdasági környezet szükségessé teszi, akkor hajlandó elmozdulnia egy a szigorúbb monetáris politika irányába” - tette hozzá. Németh Dávid szerint magyar piacon egyelőre az látható, hogy bizonytalanok a piaci szereplők, emiatt jelentősebb árfolyammozgások vannak forint piacán.

Olvassa el elemzésünket is: Jojón rángatják a forintot

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.