2018. június 14. 17:00
mfor.hu

Az Európai Központi Bank lényegében hozta a papírformát: elindult a mostaninál kevésbé laza monetáris feltételek felé.
Szeptembertől visszafogja, decembert követően pedig leállítja eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank.

Lépésről lépésre a szigorúbb világ felé
„Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az évek óta működő pénzpumpa leáll és a mostaninál kevésbé laza monetáris feltételek lesznek az eurózónában. Az EKB döntése nem jelent meglepetést, hiszen a fejlett országok jegybankjai, köztük az amerikai Fed is már egyre szigorúbb feltételeket szab” - értékelte az EKB csütörtöki döntését Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Hozzátette: az EKB bejelentését megelőzően az volt kérdés, hogy mennyire lesz agresszív hangvételű az EKB kommentárja és milyen lépéseket jelent be. Mario Draghi, az EKB elnöke utalt arra, hogy 2019 közepéig maradhat a mostani kamatszint. „A bejelentésekből az látszik, hogy az EKB nem egy lépésben, hanem fokozatosan halad egy esetleges későbbi kamatemelés felé, ami már egyértelmű szigorítást jelent majd” – tette hozzá a K&H elemzője.Az MNB-n a sor, a forintpiac bizonytalan
Németh Dávid szerint az amerikai Fed szerdai kamatemelése és az EKB csütörtöki bejelentése után a magyar piac szempontjából a legfontosabb kérdés az, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövő keddi kamatdöntő ülésen milyen lépésekről dönt vagy milyen üzeneteket küld a piacnak.

Mario Draghi Mario Draghi


„Mivel nemzetközi szinten egyre szigorúbb monetáris feltételeket teremtenek a jegybankok, a magyar jegybanknak is lépnie kell vagy legalábbis jeleznie kell a piaci szereplőknek, ha a gazdasági környezet szükségessé teszi, akkor hajlandó elmozdulnia egy a szigorúbb monetáris politika irányába” - tette hozzá. Németh Dávid szerint magyar piacon egyelőre az látható, hogy bizonytalanok a piaci szereplők, emiatt jelentősebb árfolyammozgások vannak forint piacán.

Olvassa el elemzésünket is: Jojón rángatják a forintot

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!