<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Tanács is rábólintott a pénteki döntésre, Magyarország pedig mentességet kapott az árkorlát alkalmazása alól.

Az Európai Unió és a G7 csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását – közölte az Európai Bizottság szombaton.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában közölte, szerinte ársapka helyett a mennyiség növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. Hozzátette,

„sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól”.

Frissítés 19.08:

Mihail Uljanov, Oroszországnak az ENSZ bécsi intézményeihez delegált nagykövete a Twitteren erre úgy reagált,

„ettől az évtől Európa orosz olaj nélkül marad. Moszkva korábban tisztázta, nem fogja ellátni olajjal azokat az országokat, melyek támogatják ezt a piacellenes ársapkát”.

Uljanov szerint az EU hamarosan azzal fogja vádolni Oroszországot, hogy az olajat fegyverként használja.

(MTI nyomán)