<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az ukránok szerint 23 ezer orosz, az oroszok szerint 23 ezer ukrán katona vesztette életét. Igaz, ezek a közlések vitatottak. Az USA és Nagy-Britannia további fegyvereket szállítana Ukrajnának. Ismét megsértette Svédország légterét egy orosz katonai gép. Reggeli összefoglaló.   

- Kiderült, hogy péntek éjjel egy orosz katonai repülőgép megsértette Svédország légterét Bornholm szigetének közelében, írja az MTI. A behatoló AN-30 légcsavaros repülőgépet légi megfigyelésre alkalmazzák.

A repülőt a svéd légierő vadászgépei lefényképezték.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a közszolgálati rádióban elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Márciusban négy orosz vadászgép hatolt be a svéd légtérbe a Balti-tenger fölött.

Az ukrajnai háború miatt Svédország és a szomszédos Finnország is fontolgatja, hogy belép a NATO-ba. Moszkva figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépésnek következményei lesznek.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjel nyilvánosságra hozott videójában azt mondta:

eddig mintegy 23 ezer orosz katona vesztette életét a február 24-én kezdődött ukrajnai háborúban.

Zelenszkij megadásra szólította fel az orosz katonákat. Fotó: FacebookZelenszkij megadásra szólította fel az orosz katonákat. Fotó: Facebook

Az ukránok több mint ezer orosz tankot és csaknem 2500 katonai járművet tettek harcképtelenné - tette hozzá.

Az orosz hivatalos szervek ugyanakkor valamivel több mint ezer orosz és legalább 23 ezer ukrán katona haláláról számoltak be.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte: több mint 2600 ukrán tankot és páncélozott járművet, 650 drónt, 142 repülőgépet és 112 helikoptert tettek harcképtelenné.

Zelenszkij szerint az oroszok erőt gyűjtenek a kelet-ukrajnai támadásokhoz, megerősítették Harkiv régióban állomásozó csapataikat, és fokozni akarják a nyomást a Donyec-medencén.

Az ukrán elnök videóüzenetében oroszul szólította meg az orosz katonákat. Arra kérte őket, hogy tegyék le a fegyvert, mert jobban járnak, ha hazatérnek, mint ha ukrán földön meghalnak. Rámutatott: még az orosz tábornokok is több ezres veszteségre számítanak.

Zelenszkij szerint Oroszország próbálja új katonákkal feltölteni azokat az egységeket, amelyek nagy veszteségeket szenvedtek a háború első heteiben. Ugyanakkor az újoncok kevés motivációval és harci tapasztalattal rendelkeznek - jegyezte meg.

- Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka Facebook-oldalán vasárnapra virradóra azt írta:

az ukrán hadseregnek mihamarabb át kell állnia a szovjetről a nyugati fegyverekre. A folyamat az amerikai hadsereggel összehangolva zajlik - tette hozzá Zaluzsnij, miután telefonon egyeztetett Mark Milley-vel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

- Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette:

szeretné, ha az Egyesült Államok további 33 milliárd dollárral támogatná Kijevet.

Ennek nagy része katonai segély formájában érkezhet meg az országba. Washington a háború kezdete óta több mint 3,7 milliárd dollár értékben ígért és szállított fegyvereket és lőszereket Ukrajnának.

- További brit hadieszközök szállítását ígérte szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek.

A Downing Street szombat esti tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, és az ukrán elnök előterjesztette, hogy milyen felszerelésre van szükség Ukrajna védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Johnson megerősítette:

Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai támogatását annak érdekében, hogy az ukránok megkapják az önvédelemhez szükséges eszközöket.

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.

A brit kormány szerint az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű.

- Immár több mint 650 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, akik közül 108 ezren kértek és kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Bakondi György közölte: naponta 8-12 ezren érkeznek Ukrajnából és részben Románia területéről Magyarországra, így a menekültek száma várhatóan elérheti azt a 900 ezret, amit előre jelzett a kormány a háború kitörésekor.

Magyarország társadalmi összefogás nyomán eddig 40 milliárd forintot fordított a menekültek ellátására és ennek az összegnek csupán a 2 százalékát biztosította az Európai Unió - tette hozzá.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.