2p

Kincses Gyula szerint a „folytatjuk” már nem működik tovább az egészségügyben, korrekciókra folyton szükség van, de időnként egy nagyobb átfogó terv végrehajtása elkerülhetetlen.

Interjút adott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Népszavának. Kincses Gyula egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő kormánynak egy időben kell majd foglalkozni a forrásteremtéssel, a humán erőforrással és a kompetenciák átrendezésével. Azt elismerte, vannak már jó kezdeményezések – mint például a praxisközösség jellegű fejlesztések az alapellátásban, de a MOK elnöke úgy véli, a „folytatjuk” már nem működik tovább az egészségügyben.

Kincses Gyula nem tartja üdvözítőnek az erőszakkal való kikényszerítést. Fotó: MOK
Kincses Gyula nem tartja üdvözítőnek az erőszakkal való kikényszerítést. Fotó: MOK

Kincses szerint korrekciókra folyton szükség van, de időnként egy nagyobb átfogó terv végrehajtása elkerülhetetlen, szerinte az utolsó ilyen 11 évvel ezelőtt a Semmelweis Terv volt, azonban az új környezet követeli az átalakításokat.

Mint a MOK elnöke rámutatott, a választásokat követően a kormánynak is látnia kell, hogy ez a széttöredezett ellátórendszert, ennyi telephellyel, ennyi orvosi munkahellyel, nem lehet munkaerővel ellátni, nem működtethető.”

A praxisközösségek terén az ellenállást természetesnek tartja, de számára nem egyértelmű, hogy a „téeszesítési” szándéknak vagy a kollektív munka elutasításának szól-e. A változást elkerülhetetlennek gondolja, igaz, az erőszakkal való kikényszerítést sem tartja megoldásnak.

Kincses meglátása szerint a járvány enyhülése után az egészségügy rendszerszinten nem hozza az eredményt, amit fejlettsége alapján várni lehetne tőle. A rendszer teljesítménycsökkenésének egyik eleme, hogy szakdolgozó-hiány van. A hálapénz betiltását jónak tartja, viszont az ellátást szervező „informális erő” is visszaszorult és nem jött helyette egy legális érdekeltségi rendszer.

Személyes sorsával kapcsolatban annyit mondott, hogy – korábbi ígéretéhez tartva magát – május végén bizalmi szavazást kér maga ellen.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!