3p

Hogy mikor van pörkölt vagy gulyásleves verseny Nápolyban, azt nem tudjuk, de pizzakészítő bajnokságot rendeztek a hétvégén a Kincsem Parkban, most először. Mi a titka ennek a roppant egyszerű ételnek, hogyan volt képes meghódítani a világot? Erre a kérdésre is kerestük a választ, lelkes amatőr és profi pizzamestereket kérdezgetve.

A pizza igazi karrierje nem is Itáliában, hanem Amerikában kezdődött. A sokezer számra érkező olasz bevándorlók honosították meg az Újvilágban e praktikus tésztaételt. Eleinte fiatal fiúk a fejükre rögzített kerek tálcáról kínálták a szeleteket, néhány centért. Később már Amerikából érkeztek Európába a pizzaláncok, hogy aztán ennek az ételnek sokféle olasz és tengerentúli változatát kínálják.

Gyors, egyszerű elkészíteni és viszonylag olcsó. Fotó: Depositphotos
Gyors, egyszerű elkészíteni és viszonylag olcsó. Fotó: Depositphotos

A Kincsem Parkban rendezett, körhintás, zenés, búcsúhangulatot árasztó vetélkedésen 23-an álltak rajthoz, amatőrök és profik egyaránt. Inkább a nápolyi változat uralkodott – a vékony tészta, a feltétek, és a 400-450 fokon történő 2-3 percig tartó sütés. A zsüri tagjai közé tekintélyes olasz és magyar vendéglátós szakembereket hívtak.

Verseny Pármában és Budapesten

A Piaggio Pizzakészítő Bajnokság – amelyet a Tavaszi Food Truck Show keretében rendeztek meg – ötletgazdája és fő szervezője Kovács Lázár, aki tavaly a duó kategóriában, Damu Lászlóval közösen, a 7. helyezést érte el Olaszországban, a Pármában megrendezett Pizza Világbajnokságon. 

"A hazai bajnokság célja a fiatal pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése a versenyzésen keresztül, bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon" – mondta érdeklődésünkre Kovács Lázár. Azt is megtudhattuk, hogy a magyar konyhában szintén akad példa hasonló ősi, laktató étekre, ilyen például a langalló, csak éppen más formában sütik meg, és eltérő módon gazdagítják.

Melyik a legkerekebb?

A legek versenye volt ez: a legszebb, legfinomabb és legkerekebb tésztákat díjazták, a közel 1 millió forint összdíjazású, egyfordulós vetélkedésen. A sajtótájékoztatón olyan szakmai titkokról is hallhattunk, hogy mennyire fontos a higiénia, a megfelelő öltözék, s az, hogy milyen ügyesen bánnak a sütővel a versenyzők.

A versenyt több olasz cég is támogatta, elsőként a névadó Piaggio, illetve a Buratti, amely osztrák-olasz, Magyarországra sok alapanyagot szállító vállalat. Olyan hozzávalókkal látják el a hazai megrendelőket, mint az igazi, belül kissé folyós bivalymozzarella, amely itthon kevés helyen kapható, vagy például a konzervben árusított grillezett padlizsán, vagy a mélyhűtve kapható szokatlan formájú, téglalap alakú, tészta.

Gyors, egyszerű, olcsó

Ami magát a főszereplőt illeti, az egyáltalán nem hasonlított a hazai mirelit termékekhez, vagy    ahhoz, amilyet a futárok szállítanak házhoz, de azokhoz sem, amelyeket némely magyar étteremben pizzának neveznek. Eleve más stílusú a római fajta, mint ahogy az is, amilyet a híres amerikai lánc üzleteiben sütnek. 

Ja, és hogy mégis mi a titka a pizzának? Nos, az, hogy gyors, egyszerű elkészíteni és viszonylag olcsó. De a sikerhez az olaszok zseniális marketing érzéke is kellett, amivel a legegyszerűbb élelmiszert is ügyesen tudják eladni és világhírűvé tenni.

Végül, de nem utolsósorban a helyezettek: első lett Szabó Sándor, a második Suzster Attila, a harmadik Bóka András.

Az olasz konyha rejtelmeivel laptársunk, a Privátbankár.hu is foglalkozott, itt olvashatja el a cikket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!