3p

Hogy mikor van pörkölt vagy gulyásleves verseny Nápolyban, azt nem tudjuk, de pizzakészítő bajnokságot rendeztek a hétvégén a Kincsem Parkban, most először. Mi a titka ennek a roppant egyszerű ételnek, hogyan volt képes meghódítani a világot? Erre a kérdésre is kerestük a választ, lelkes amatőr és profi pizzamestereket kérdezgetve.

A pizza igazi karrierje nem is Itáliában, hanem Amerikában kezdődött. A sokezer számra érkező olasz bevándorlók honosították meg az Újvilágban e praktikus tésztaételt. Eleinte fiatal fiúk a fejükre rögzített kerek tálcáról kínálták a szeleteket, néhány centért. Később már Amerikából érkeztek Európába a pizzaláncok, hogy aztán ennek az ételnek sokféle olasz és tengerentúli változatát kínálják.

Gyors, egyszerű elkészíteni és viszonylag olcsó. Fotó: Depositphotos
Gyors, egyszerű elkészíteni és viszonylag olcsó. Fotó: Depositphotos

A Kincsem Parkban rendezett, körhintás, zenés, búcsúhangulatot árasztó vetélkedésen 23-an álltak rajthoz, amatőrök és profik egyaránt. Inkább a nápolyi változat uralkodott – a vékony tészta, a feltétek, és a 400-450 fokon történő 2-3 percig tartó sütés. A zsüri tagjai közé tekintélyes olasz és magyar vendéglátós szakembereket hívtak.

Verseny Pármában és Budapesten

A Piaggio Pizzakészítő Bajnokság – amelyet a Tavaszi Food Truck Show keretében rendeztek meg – ötletgazdája és fő szervezője Kovács Lázár, aki tavaly a duó kategóriában, Damu Lászlóval közösen, a 7. helyezést érte el Olaszországban, a Pármában megrendezett Pizza Világbajnokságon. 

"A hazai bajnokság célja a fiatal pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése a versenyzésen keresztül, bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon" – mondta érdeklődésünkre Kovács Lázár. Azt is megtudhattuk, hogy a magyar konyhában szintén akad példa hasonló ősi, laktató étekre, ilyen például a langalló, csak éppen más formában sütik meg, és eltérő módon gazdagítják.

Melyik a legkerekebb?

A legek versenye volt ez: a legszebb, legfinomabb és legkerekebb tésztákat díjazták, a közel 1 millió forint összdíjazású, egyfordulós vetélkedésen. A sajtótájékoztatón olyan szakmai titkokról is hallhattunk, hogy mennyire fontos a higiénia, a megfelelő öltözék, s az, hogy milyen ügyesen bánnak a sütővel a versenyzők.

A versenyt több olasz cég is támogatta, elsőként a névadó Piaggio, illetve a Buratti, amely osztrák-olasz, Magyarországra sok alapanyagot szállító vállalat. Olyan hozzávalókkal látják el a hazai megrendelőket, mint az igazi, belül kissé folyós bivalymozzarella, amely itthon kevés helyen kapható, vagy például a konzervben árusított grillezett padlizsán, vagy a mélyhűtve kapható szokatlan formájú, téglalap alakú, tészta.

Gyors, egyszerű, olcsó

Ami magát a főszereplőt illeti, az egyáltalán nem hasonlított a hazai mirelit termékekhez, vagy    ahhoz, amilyet a futárok szállítanak házhoz, de azokhoz sem, amelyeket némely magyar étteremben pizzának neveznek. Eleve más stílusú a római fajta, mint ahogy az is, amilyet a híres amerikai lánc üzleteiben sütnek. 

Ja, és hogy mégis mi a titka a pizzának? Nos, az, hogy gyors, egyszerű elkészíteni és viszonylag olcsó. De a sikerhez az olaszok zseniális marketing érzéke is kellett, amivel a legegyszerűbb élelmiszert is ügyesen tudják eladni és világhírűvé tenni.

Végül, de nem utolsósorban a helyezettek: első lett Szabó Sándor, a második Suzster Attila, a harmadik Bóka András.

Az olasz konyha rejtelmeivel laptársunk, a Privátbankár.hu is foglalkozott, itt olvashatja el a cikket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!