2p

Az átlagos nyugdíj összege 216 ezer forintra emelkedhet a mostani 208 ezerről és további 82 ezer forintos egyszeri juttatást kaphatnak az idősek. 

Feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben . mondta az InfoRádiónak Farkas András nyugdíjszakértő.

A nyugdíjszakértő megbecsülte, mennyit kaphatnak a nyugdíjasok. Fotó: Pixabay
A nyugdíjszakértő megbecsülte, mennyit kaphatnak a nyugdíjasok. Fotó: Pixabay

A pontos mértékét szeptember végén dönti el a kormányzat, és október elején jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, majd a novemberi nyugdíjak érkeznek már emelt összegben. Mivel ez egy január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, ezért egy egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

"Minden számítás arra mutat, hogy az infláció idén 15 százaléknál magasabb lesz. A nyugdíjasok szerint sokkal, de sokkal magasabb, de a KSH eddigi számai is azt mutatják, hogyha az átlagát nézzük az első nyolc hónap tényadatainak, akkor az általános inflációnak az átlaga az 21,98 százalékos, a nyugdíjas infláció első nyolchavi átlaga meg 23,28 százalékos, tehát látszik, hogy a 15 százalékhoz képest sokkal magasabb a tényadatok szerinti átlag, de természetesen nem az első nyolc hónap átlaga számít, hanem az egész éves átlag.  A nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy 3,6 százalékos emelésre lesz szükség" –  tette hozzá. 

Becslése szerint, ha valóban 3,6 százalékos lesz az emelés, akkor a 208 500 forintos átlagnyugdíj felmehet 216 ezer forintra, és mellé egy összegben a jogosultak megkapnak egy 82 ezer forintos kiegészítést, ami az előző 10 hónapra, meg a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.

Azt is elmondta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is, mert egy százalékpontnyi plusz emelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!