Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Rendszeresen visszatérő téma, hogy a tőzsdei vállalatok teljesítménye mennyire fedi le az adott ország gazdasági teljesítményét. Az Egyesült Államokban az utóbbi időben a kirakatcégek teljesítménye elszakadt a nemzetgazdaságétól, de mi a helyzet a magyar tőzsdei cégekkel?

Péntek hajnalban a magyar tőzsde három legfontosabb társasága is közzétette harmadik negyedéves számait. Érdemes ezeket abból a szempontból is megvizsgálni, hogy az általuk publikált számok hogyan alakultak akár éves bázison, akár a várakozásokhoz képest. Illetve azt is meg lehet nézni, hogy a hazai működésük hogyan alakult, hiszen ez esetleg irányadó lehet általánosságban is a magyar gazdaság állapotát illetően.

Az OTP Banknál azt láthattunk, hogy a harmadik negyedéves bevételei és a nyeresége is magasabb lett a piaci várakozásoknál. A legnagyobb magyar bank gyakorlatilag azt a teljesítményt hozta, mint amit a járvány előtt megszoktunk tőle. Ha a számok mögé nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy a magyarországi tevékenység 10 százalékkal növekedett éves alapon. Ez akár azt jelezheti, hogy a magyar gazdaság a harmadik negyedévben túljutott a válságon, hiszen nem csak az OTP, de más bankok eredményei is ezt jelezték. Ahogy az egyes makrogazdasági adatok (például a kiskereskedelem vagy az ipari termelés) alakulása is abba az irányba mutatott, hogy a nyár második felére normalizálódott a hazai gazdaság helyzete. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a bank korábbi jelzései szerint nagyobb növekedést az "állami programok" révén tudtak elérni, legyen szó a babaváró támogatásról, vagy a jegybanki programokról, például a tavasszal indított NHP Hajráról. Így az OTP eredménye azt jelezheti, amit a gazdasági szakértők és a politikusok is számos alkalommal jeleztek az utóbbi időben: a magyar gazdaság az áprilisi mélypont után elkezdett kimászni a gödörből.

Az MNB elprejelzése szerint is bizonytalan mennyivel gyengül idén és miként pattan vissza jövőre a GDPAz MNB elprejelzése szerint is bizonytalan mennyivel gyengül idén és miként pattan vissza jövőre a GDP

Úgy véljük, hogy a Richter esetében még ennyi fogódzkodót sem kapunk a hazai gazdasági klímát illetően, a társaság eredménykimutatása szerint ugyanis éves bázison a magyarországi eredménye 2,8 százalékkal növekedett.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.