TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján szóba került egyebek mellett az influenzaoltások fontossága is.

Dr. Müller Cecília szokás szerint a reggel óta már ismert koronavírus-statisztikák elismétlésével kezdte tájékoztatóját:

az elmúlt 24 órában 950 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 29 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő, 12 627-an pedig már meggyógyultak. Részletek cikkünkben.

A hivatalos adatok szerint a legutóbbi áldozatok 60 és 97 év közöttiek voltak. 

A tisztifőorvos elmondta, hogy a gyógyultság állapota egyre nehezebben definiálható, így hetekig előfordul a betegség után, hogy valaki még pozitív vagy negatív teszteredményt produkál, miközben az orvosok már gyógyultnak nyilvánították, és nem fertőz, mehet közösségbe - jelentette ki. Összesen egyébként 861 620 tesztet végeztek.

Az egészségi állapotot a lehető legjobb szinten kell tartani azért, hogy a vírus elkapása ne vezessen maradandó egészségkárosodáshoz – mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos szavai szerint ezzel magyarázható az is, hogy a kormány mindenki számára ingyenesen elérhetővé tette az influenzaoltást, amit mind a legveszélyeztetettebb csoportoknak (pl. idősek, krónikus betegek), mind az egészségügyi és szociális dolgozóknak erősen ajánl. Ismételten kiemelte, hogy ez a vakcina a koronavírus ellen ugyanakkor nem nyújt védelmet. A háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz egyébként már megérkezett az influenza elleni védőoltás, a vártnál valamivel korábban.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube) Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Az elmúlt hetekben az internetes oldalakon elterjedt egy allergia elleni orrsprayről (ezt a tisztifőorvos nem nevezte meg), hogy hatékony lehet a koronavírus ellen, ezzel kapcsolatban a szakember arra figyelmeztetett, hogy ennek használata akár veszélyes is lehet, hiszen kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, így nyújtva kedvező terepet a kórokozóknak.

Müller Cecília végül az oktatási intézményeket is megemlítette: jelenleg Magyarországon 48 óvodában és 24 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, míg 9 iskola 188 osztályában kellett átállni digitális tanrendre.

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig elsorolta az elmúlt 24 óra rendőrségi adatait:

  • A román járványvédelem nem tette Magyarországot az emelt kockázatú országok listájára, így Romániába karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni.
  • A maszkviselés hiányossága miatt a szigorítások óta összesen 472 alkalommal intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt napon 35 esetben csak figyelmeztettek, míg 4 esetben bírságoltak.
  • A járványügyi büntetőeljárások száma 474-re emelkedett összesen – eddig 90 gyanúsítottat hallgattak meg.
  • 11 960 karantén-ellenőrzést hajtottak végre a helyszínen.
  • 3343 új házi karantént rendeltek el, ebből 513-at a határokon – összesen jelenleg 24 710-en vannak karanténban.
  • Az ellenőrzéshez használható mobilalkalmazást 1081-en használják.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból egyebek mellett kiderült, hogy jelenleg 50-70 százalékos ágykihasználtságnál járnak a betegek kezelésére kijelölt fővárosi intézmények, amennyiben ez eléri a 80 százalékot, a második körben szereplő kórházak is belépnek az ellátásba. Ezek közé tartozik például a Semmelweis Egyetem külső klinikája, a Szent Imre Kórház és az Uzsoki utcai Kórház is.

A favipiravir, remdesivir és más hasonló gyógyszerek internetes rendelésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy ezeket csak klinikai fázisban lehet használni, szigorú felügyelet mellett, ráadásul egyes elérhető szereket még nem is törzskönyveztek. A tisztifőorvos egyúttal azt is kérte, hogyha valaki ilyen hirdetéssel találkozik, jelentse a hatóságok felé.

Az interneten kapható, állítólag otthon elvégezhető gyorstesztekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezek nem megbízhatóak, és vásárlásukat semmiképpen sem ajánlja.

Lapunk két kérdést küldött az operatív törzsnek, ám ezek egyikére sem kaptunk választ a tájékoztató keretében:

  • Jövő héten elkezdődik az iskolai őszi szünet, és nemsokára Halottak Napja is lesz, amikor tömegek keresik fel a temetőket. Mire figyeljenek a családok, illetve a temetőgondnokságok, hogy minimalizálni lehessen a járványügyi kockázatokat? Szükség lesz a temetői látogatások korlátozására?
  • Van-e étrendi, életviteli tanácsa az operatív törzsnek, amivel csökkenteni lehet a megfertőződés, illetve a betegség kialakulásának kockázatát?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.