5p

Hiába volt a konkrét, eldöntendő kérdés, továbbra sem tisztázza a kabinet, kívánja-e kompenzálni a napelemre, hőszivattyúra pályázókat azok után, hogy a pályázatok elbírálásának és kifizetésének késlekedése alatt óriásit emelkedett az ilyen energiarendszerek ára. Korábban Gulyás Gergely kizárta ennek lehetőségét, de úgy tűnik, maradhat annyi a pályázati keretből, hogy ki lehessen fizetni a megugrott költségeket is.

Egy látszólag pofonegyszerű, sima igennel vagy nemmel megválaszolható írásbeli kérdést intézett Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterhez a parlamentben Z. Kárpát Dániel. A jobbikos országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy a kormányzat

a napelem-telepítések megnövekedett költségei miatt tervezi-e kompenzálni az elvileg 100 százalékban támogatott pályázatokat egy kiegészítő támogatással.

A válasz Koncz Zsófia államtitkártól érkezett, és – bár az egy egész oldalt kitesz – épp a feltett, több tízezer pályázót érintő kérdésre nem ad választ. Az államtitkár asszony megismétli azt az egyébként már ismert tényt, hogy a napenergia-kapacitás Magyarországon 3300 megawatt, illetve 2026-ig további 5000 megawattra történt előjegyzés, ezért (ahogy azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy október közepi kormányinfón bejelentette) a hálózat leterheltségének csökkentése céljából felfüggesztették az új telepítésű naperőművek visszatáplálási lehetőségét. Emellett megemlíti, hogy a villamosenergia-hálózat fejlesztését és rugalmasabbá tételét célzó programra 103 milliárd forintot fordítanak, valamint hogy a legtöbb pályázat esetében hiánypótlás szükséges, ezek feldolgozása jelenleg is tart.

Arra a konkrét kérdésre tehát, hogy a megemelkedett költségekre, melyek miatt már koránt sem 100 százalék az a bizonyos „100 százalékos támogatás”, kapnak-e kompenzációt a pályázók, az államtitkár nem tér ki.

A kifizetések is elkezdtek csordogálni, de továbbra sem tudni, mit kezd a kormány az áremelkedéssel. Fotó: Unsplash
A kifizetések is elkezdtek csordogálni, de továbbra sem tudni, mit kezd a kormány az áremelkedéssel. Fotó: Unsplash

Pedig a kérdés égetően fontos. A napelempályázatokkal kapcsolatos anomálikára először lapunk mutatott rá. Tavaly decemberben napelemek telepítésére, illetve komplex napelemes fűtési rendszerek telepítésére lehetett pályázni úgy, hogy a költségeket – elvileg – teljes egészében az EU Helyreállítási Alapja állja. Szeptember közepi cikkünkben arról számoltunk be, hogy a beadott 43 379 darab pályázatból alig több mint 22 ezret bíráltak el, amire 71 milliárdos kötelezettségvállalást írtak elő, kifizetés viszont még egy fillér nem történt. A kormányzati honlap most hétfői adatai szerint az RRF 6.2 pályázatok közül 29 ezret ítélt támogatandónak a tárca, a megítélt támogatás pedig csaknem 97 milliárd forint. A kifizetések azonban továbbra is akadoznak, hétfőn 2, azaz kettő darab pályázatra kifizetett összesen 1 128 856 forintról számol be a portál.

A gond azonban ennél a késlekedésnél sokkal nagyobb. A fő problémát az okozza, hogy a napelem- és hőszivattyúrendszerek telepítését sem kerüli el az áremelkedési hullám. Ami egyrészt az alapanyagok árának emelkedéséből, másrészt a hatalmasat ugrott kereslet emelkedéséből fakad. És mivel

az állam nem a nyertes pályázónak fizeti az elnyert összeget, hanem közvetlenül a rendszer telepítőjének, így természetes, hogy ők addig csavarhúzót sem vesznek a kezükbe, amíg nem látnak pénzt.

A megoldást a közreműködő napelemcégek abban látják/látnák, hogy elkérik a pályázóktól az emelkedés összegét önerőként és előlegként, bízva abban, hogy később a kormányzat fizet. Csakhogy a pályázatokat nem a gazdagokra írták ki (azok a háztartások pályázhattak, akiknek az egy főre jutó bevallott éves bruttó jövedelme legfeljebb 4,85 millió forint), így szinte kizárt, hogy legyen fölösleges több százezer forintjuk erre a célra.

Lapunk a szeptember 29-i Kormányinfón kérdezett rá egyrészt a kifizetésekre, másrészt az áremelkedésekkel kapcsolatos esetleges kompenzációra. Gulyás Gergely akkor azt válaszolta,

a megítélt pályázati összegeket még ebben az évben kifizetik,

míg a kompenzáció kérdésében azt mondta,

a kormányzat csak azt tudja vállalni, amit a kiírás tartalmazott.

A kancelláriaminiszter az érintetteknek azt tanácsolta, nézzék meg, lehet-e bármilyen kedvezményes hitelprogramot társítani ehhez a programhoz.

Gulyás Gergellyel ellentétben Koncz Zsófia azonban nem zárta ki a kompenzáció lehetőségét, viszont nem is tett rá utalást. Lapunk gyorsszámításai szerint a 200 milliárd forintra emelt keret lehetőséget biztosítana arra, hogy akár kompenzálják is a pályázókat. Az átlagos pályázati összeg korábbi, nagyjából 25 ezer feldolgozott pályázat, valamint a mostani, több mint 28 ezer feldolgozott pályázat alapján is átlagosan 3,3 millió forint, ami megerősíti azt a korábbi számításunkat, hogy

a 200 milliárdos keretbe még a megemelkedett árakkal számolva is beleférne az összesen több mint 43 ezer pályázó által telepíteni kívánt megújuló erőforrás.

Z. Kárpát egyébként nem először érdeklődött a tárcánál a napelempályázatokkal kapcsolatban, és Koncz Zsófia sem először adott semmitmondó választ. Korábban beszámoltunk arról, az ellenzéki képviselő Miért nem nyújt értékét megtartó támogatást a kormány a lakossági napelemek telepítéséhez? című, hasonló tartalmú írásbeli kérdésére az államtitkár asszony másfél hónapja is csak annyit válaszolt, hogy

„a Kormány azon dolgozik, hogy mihamarabb lezárja a lakossági napelemes pályázat első ütemét”.

Ám miközben idehaza a kormányzat a rendszer elavultságára hivatkozva kis túlzással ellehetetleníti a napelemrendszerek telepítését (a szigetüzemű rendszerhez szükséges akkumulátor újabb több millió forint), lapunk korábban arról is készített összeállítást, más országokban épphogy támogatásokkal segítik a függetlenedést a fosszilis energiától.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!