<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.

"Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett fog dönteni" – ezt a Reuters -nek nyilatkozta kedden a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Beismerő vallomás. Fotó: MTI/Mónus Márton
Beismerő vallomás. Fotó: MTI/Mónus Márton

Ugyan a magyar helyreállítási tervek a jelek szerint zöld utat kaphatnak, a 2021-2027-es időszak hétéves uniós költségvetésének egy részét ideiglenesen elbukhatja az Orbán-kormány: Navracsics megerősítette a korábbi értesüléseket, melyek szerint az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz arra, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot). A felzárkóztatási pénzek 65 százalékát érintő forrásbefagyasztásra azért kerül sor, mert a kormányna nem sikerült maradéktalanul megfelelnie a korrupcióellenes elvárásoknak.

Ha decemberben sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk... azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van - közölte a miniszter.

Arról, hogy a decemberi határidő utolsó pillanataiban lehet-e politikai kompromisszum Brüsszellel az uniós források befagyasztásának elkerüléséről, Navracsics a következőt nyilatkozta: „optimista ember vagyok, sok mindent láttam már". 

A miniszter szerint ugyanakkor a magyar kormány abban bízik, hogy jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd.

"Megtettem minden tőlem telhetőt" - tette hozzá Navracsics, aki a tárgyalásokat lefolytatta.

Egy dolog biztos, a következő időszak perdöntő lehet: a Bizottság várhatóan holnap hozza nyilvánosságra, hogy miként értékelte a magyar kormány eddigi lépéseit. Az Európa Tanács szavazásáig korábban egy „pilot” időszakot, vagyis két hónap haladékot kapott az Orbán-kormány, hogy teljesítse a brüsszeli testületnek tett korrupcióellenes ígéreteket, és biztosítsa az uniós források tiszta felhasználását. A pénzcsapok megnyitása érdekében a kormány eddig 17, úgynevezett korrekciós intézkedés végrehajtását vállalta, de egyeztetések folynak további jogszabályokról is.