9p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A németországi Kereskedelmi és Iparkamara szerint az elmúlt 20 év legnagyobb krízise várhat idén rájuk, miután a gazdaság 2024-ben is recesszióban maradhat. A német kormány még reménykedik egy enyhe növekedésben, de radikálisan visszavágta az előrejelzését. Ha a német gazdaság teljesítménye nem növekszik, az várhatóan komolyan sújtja majd a magyar ipart, hiszen kevesebb terméket tud exportálni, és más ágazatoknak is fájdalmas lehet a recesszió. Azt rossz esetben még a magyar lakosság is megérezheti. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara lapunknak azt mondta: 2023 már nehéz év volt az exportra termelő itteni német cégeknek. Az idei évre a várakozások "visszafogottak", ugyanakkor szerintük "súlyos gondoknak"  egyelőre nincs jele.

Borús jelentést tett közzé a közelmúltban a németországi Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) a német gazdaság kilátásairól a múlt héten.

A kamara, amely felmérésében több mint 27 ezer céget kérdezett meg minden németországi régióból és szektorból, 0,5 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizál az idei évre, a tavalyi 0,3 százalékos mínusz után.

Ha bejön a jóslatuk, az azt jelentené, hogy a német gazdaság két egymást követő évben zsugorodik. Erre utoljára több mint 20 éve, 2002-2003-ban volt példa. Bár a 2008-as pénzügyi válság és a közelmúlt Covid-járványa idején ennél jóval nagyobb GDP-csökkenést regisztráltak, az csak egy évre korlátozódott.

Nekünk is fájni fog? Olaf Scholz német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2022. október 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Nekünk is fájni fog? Olaf Scholz német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2022. október 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

"A válság megérkezett"

„A cégek rossz hangulata állandósult” – állapította meg a kamara. Az üzleti várakozásokat tekintve a németországi vállalatok több mint harmada (35 százalék) számol romlással és mindössze 14 százalék javulással.

A felmérést ismertető Der Spiegel szerint különösen aggasztóak a hosszútávú kilátások: 33 százalék ugyanis csökkenteni kívánja németországi beruházásait, és mindössze 24 százalék tervez bővítést.

Mindez azt jelenti a kamara szerint, hogy a negatív trendek – a tavaly nyári rövid fellendülést követően – folytatódnak. A nemzetközi üzlet a vártnál kevésbé alakul rosszul, a problémák valójában Németországban vannak: a megkérdezett cégek 57 százaléka már üzleti kockázatot lát a gazdaságpolitikai keretfeltételekben. „Ez aggodalomra okot adó csúcsérték” – figyelmeztetett Martin Wansleben, a szervezet ügyvezetője. Tavaly nyáron még csak 43 százalék volt ez a mutató.     

Emiatt határozott cselekvésre szólította fel a német kormányt.

„A válság megérkezett. A kormánynak ezzel kezdenie kell valamit” – figyelmeztetett Martin Wansleben, aki szerint a gazdaságot a magas infláció letörése céljából meghozott kamatemelések fékezték le.

A felmérésben különösen sok cég panaszkodott a mindent átszövő bürokráciára. Bár a baloldali-zöld-liberális kormány ennek leépítését ígérte, a cégek még nem látják a nyomát ennek – az elnök szerint sokkal határozottabb lépésekre lenne szükség ezen a téren.

További üzleti kockázatnak tartják a magas energiaárakat, a képzett munkaerő hiányát, a gyenge belföldi keresletet és a magas munkaerőköltségeket – mindez egyre gyakrabban fogja vissza a befektetéseket.

A német kormány azt ígérte, hogy még év elején bemutatja a hazai gazdasági termelés megerősítésére vonatkozó koncepcióját.

Berlin is befékezett

Ami a gazdasági növekedést illeti, ezzel párhuzamosan a német kormány jelentősen, 1,3-ról 0,2 százalékra csökkentette növekedési várakozásait az idei évre vonatkozóan – ezt szerdán Steffen Hebestreit kormányszóvivő is megerősítette. Az infláció ugyanakkor várakozásaik szerint tovább esik, a tavalyi 5,9-ről 2,8 százalékra, a reálbérek pedig emelkedhetnek, ami növelheti a fogyasztást. A kormány várakozásai szerint erőre kaphat az export is: 0,6 százalékkal növekedhet a tavalyi 1,8 százalékos csökkenés után.

A német kormány szerint a gazdaságuk helyzete továbbra is nehéz.

„Évek óta húzódó, strukturális kihívásokkal” kell megküzdeniük a termelési helyszíneket tekintve, a magas infláció visszafogta a vásárlóerőt, valamint súlyosbítja a helyzetet a közel-keleti és az ukrajnai válság is.    

Hogyan érint ez minket?

De mit jelent mindez a magyar gazdaságra nézve, amelynek legfontosabb külkereskedelmi partnere Németország? Mennyire érezhetjük meg a német recessziót? Noha a magyar politikusok előszeretettel citálnak a sikeres keleti nyitásra vonatkozó adatokat, a magyar gazdaság ezer szállal kötődik az Európai Unióhoz, azon belül pedig a német gazdasághoz.

Ha a legfrissebb, 2022-es adatokat nézzük, azt láthatjuk, hogy a behozatalt tekintve az EU részaránya nagyjából 70 százalékos (azért nem nagyobb, mert az akkor elszálló energiaárak miatt Oroszország súlya növekedett). A kiviteli oldalon viszont ennél is magasabb, közel 77 százalékos az unió részaránya. Németország súlya pedig a forintban számított külkereskedelmi termékforgalomban 25 százalékos.

Ráadásul a magyar ipar zászlóshajója, a járműgyártás, illetve az annak farvizén egyre fontosabbá váló akkumulátorgyártás eredményessége egyértelműen a német konjunktúra helyzetétől függ. Hasonló egyébként a helyzet a szolgáltatások, például a turizmus terén is, hiszen a német turisták töltik messze a legtöbb külföldi vendégéjszakát a magyar szállodákban.

Ha tehát a német gazdaság teljesítménye nem növekszik, az komolyan fogja sújtani a magyar ipart, hiszen kevesebb terméket tud a gazdaságunk exportálni. De ezen túlmenően más ágazatok számára is fájdalmas lehet a várható német recesszió.

A folyamatok, ahogy azt fent jeleztük, nem újkeletűek, hiszen a német GDP már 2023-ban is csökkent és ez a magyar gazdasági adatokban is kézzelfoghatóvá vált. A legfontosabb kapcsolatnak számító ipari termelés esetén a magyar kibocsátás látványosan visszaesett. 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022-ben.

Így a rendszerváltást követően az egyik legnagyobb éves visszaesést kellett elkönyvelni, ennél rosszabb adatot az elmúlt másfél évtizedben csak a koronavírus-járvány kitörésének évében, 2020-ban és a pénzügyi válság idején, 2009-ben láthattunk. (Az ipar mélyrepüléséről a közelmúltban közöltünk mélyebb elemzést.)

Hozzá kell tenni, hogy az év végi látványos volumencsökkenéshez a német gazdaság gyengélkedése mellett valószínűleg más, geopolitikai problémák is hozzájárultak. Közismert például, hogy a Vörös-tengeri hajótámadások nyomán kényszerűségből meghosszabbodott tengeri szállítások problémát okoztak. Idén januárban emiatt a Suzuki esztergomi gyárában kényszerszünetet tartottak.

Fontos megjegyezni, hogy az ipar az egyik legfontosabb exportágazatunk, így a visszaesése az egyensúlyi adatokban (a külkereskedelmi- és a folyó fizetési mérlegben) is visszaköszön, ahogy arra az év végén már példát is láthattunk.

Ami már csak azért is rosszkor jött, mert a 2022-es energiaárak miatti nagy megborulást követően tavaly az egyenleg végre pozitív irányba fordult. Pedig a stabilan teljesítő ipar és a jelentős bevételt generáló szolgáltatásexport már csak azért is fontos lenne, mert a magyar kormány feltett szándéka, hogy az úgynevezett magasnyomású gazdaságpolitika révén csúcsra járassa a növekedést.

Mindez azzal jár, hogy költségvetési forrásokat fordítanak majd arra, hogy a beruházások és a fogyasztás növekedjen, ez viszont rontja az egyensúlyi adatokat (például olyan módon, hogy importált termékeket fogyaszt a lakosság).

Ha tehát a „mérleg másik serpenyőjébe” a magyar szolgáltatás- és áruexport nem lesz képes a német recesszió miatt elegendő többletet termelni, az a lakosság számára is érzékelhető gazdasági folyamatokban fog kicsapódni, azaz gyengébb forint és magasabb infláció jöhet.

Így végső soron a magyar vállalkozók mellett – ha csak indirekt módon, de – a lakosság számára is fontos kérdés, hogy miként alakul a német gazdaság helyzete, azaz nekünk is érdekünk, hogy minél kisebb mértékű legyen az ottani recesszió.

És mit mond a hazai kamara?

De milyen tapasztalatai vannak a magyarországi mintegy 2400 német cégnek, és mennyire tartanak ők az anyaországi recesszió negatív hatásaitól?

"A belföldi piacra fókuszáló szektorokban – importálók, szolgáltatók, kiskereskedők – a hazai kereslet és a hazai gazdasági környezet határozza meg az üzleti helyzetet. Ebből a szempontból (az itteni német cégek) egy cipőben járnak a magyar hátterű vállalkozásokkal. Őket tavaly elsősorban a magas infláció vagy a költségvetési korlátok okozta kereslet-csökkenés sújtotta"  – mondta lapunknak Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szóvivője. 

"Ezzel szemben a főleg exportra – Németországba vagy a világpiacra – termelő vállalatok számára meghatározó szerepet játszanak a világgazdasági kereslet, valamint a költségoldali versenyképesség. Ebben a tekintetben 2023 nehéz év volt, az energiaköltségektől kezdve az infláció által kikényszerített munkaköltség emelkedéséig"  – tette hozzá.

Azon kérdésünkre, hogy milyen intézkedéseket tettek a cégek a negatív hatások kivédésére, kifejtette: "A költségek szempontjából a béreknél az általános munkaerőhiány miatt szűk a mozgástere a vállalatoknak, idén is 10 százalék körüli béremelésekre számítunk. Ugyanakkor az energia tekintetében a cégek fokozottan foglalkoznak energiahatékonysági intézkedésekkel."

Dirk Wölfer szerint a nemzetközi versenyképesség szempontjából a legfontosabb tényező továbbra is "a magas képzettséggel, kellő mennyiségben rendelkezésre álló munkaerő". Úgy véli, hogy ezen a téren az államnak is fontos szerepe van az oktatási és képzési rendszerek erősítésével és a munkaerőpiaci aktivitás ösztönzésével, ezen belül a harmadik országokbeli munkavállalók szabályozásának "gazdaságbarát rendezésével".

És hogy milyenek a kilátások? "A tavaly őszi helyzethez képest jelenleg némileg jobb hangulatról számolnak be nekünk a tagvállalatok, de továbbra is visszafogottak a várakozások" jegyezte meg a DUIHK elnöke.

Szerinte ugyanakkor túlzott aggodalomra jelenleg nincs ok:

"A Németországba irányuló magyar kivitel – ez a teljes magyar kivitel egy negyedét teszi ki ­– háromnegyed részben gépekből és szállítóeszközökből áll, ami elsősorban a németországi beruházási aktivitás, valamint a német kivitel alakulásától függ. Az eszközberuházások tekintetében a német kormány csekély, 0,5 százalékos bővülésre, a kivitelre 0,6 százalékos növekedésre számít. Ezek ugyan nem túl erős mutatók, ugyanakkor nem jeleznek súlyos gondokat sem."

(A magyar-német gazdasági-politikai kapcsolatok hátteréről laptársunk, a Privátbankár írt korábban háttéranyagot: Az Orbán-kormány és a német cégek: marad a szimbiózis.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!