<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Jövő pénteken már nyitnak a legnépszerűbb teraszos vendéglátóhelyek, milliárdos veszteségeket kell pótolni, de még az óvatos számolgatás a jellemző a piacon. Rosszabb Covid-számokkal lehet a nyitás, mint amikor a novemberi zárás volt.

Pultost felveszünk azonnali kezdéssel - ez lesz a következő napok leggyakoribb álláshirdetése. A lapunk által megkérdezett vendéglátós üzletemberek elbeszélése alapján az szűrhető le, hogy az ágazatot kicsit meglepte és felkészületlenül érte a kormányzat által diktált gyors újranyitási tempó. Nem sikerült olyan vállalkozóval beszélnünk, aki eufóriában lett volna attól, hogy Orbán Viktor szerdán bejelentette: a kormány az újraindítás következő lépcsőfokát 3,5 millió beoltott embernél határozta meg. 

Ha ezt elérjük és reményeink szerint a következő hét során, szerdán, csütörtökön meglehet, akkor kinyithatnak a teraszok. Ismét visszakapjuk a régi életünk egy darabját

- közölte a miniszterelnök. Hozzátette: azért, hogy a vendéglátósoknak könnyebb legyen, az őket terhelő teraszdíjat eltörölik.

Tipikus esti jelenet a fővárosi Kazinczy utcában. (Fotó: MTI)Tipikus esti jelenet a fővárosi Kazinczy utcában. (Fotó: MTI)

A nyitásnak vállalkozói oldalról alapvetően három feltétele van: személyzet, árukészlet és tőke. Mivel a vendéglátós ágazat inkább május közepi nyitással kalkulált, ezért még rengeteg olyan hely akad, ahol a három feltétel legalább egyikével gond van.

A budapesti bulinegyed legismertebb romkocsmája, a Szimpla kert jövő pénteken kinyit. Közel fél évig voltak zárva. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis tavaly november 3-án jelentette be, hogy mivel az operatív törzs ülésén elhangzottak alapján a szórakozóhelyeken nem lehetséges betartani a távolságtartási szabályokat, ezért azok már november 4-én sem nyithatnak ki. Emlékeztetőül: november 3-án 3989 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt 84 beteg. A tegnapi (április 15-i) Covid-számok ennél rosszabbak: 5307 az új fertőzött, a tesztek 24 százaléka pozitív, elhunyt 256 beteg. A helyzet annyival jobb a novemberi záráshoz képest, hogy 3 millió embert (egyszer) beoltottak valamelyik vakcinával.

A jelenlegi munkaterv szerint jövő pénteken kinyitok. Ez egy óvatos, jelképes nyitás lesz. Sört már merek rendelni, de 8 pultból legfeljebb 1-2 lesz nyitva. Figyelem a részletszabályokat, ha például a boltokhoz hasonlóan tíz négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat a teraszon, akkor nem nyitok ki

- mondta lapunknak Zsendovits Ábel. A SzimplaCity Szolgáltató Kft. 30 százalékos tulajdonosa szerint most mindenki számolgat és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki azonnal kinyit. Ennek egyik oka, hogy este 10-kor kezdődik a kijárási tilalom, így az éjszakai élet még nem indul be.

Egy szórakozóhely esetében sok mindent mérlegelni kell. Normális esetben ugyanis a fogyasztások jelentős része még a 23 órakor véget érő koncertek után szokott realizálódni és összességében úgy tervezik meg egy esemény üzleti tervét, hogy abba bevételi oldalon szerepel az éjszakai fogyasztás, ami kompenzálja a kiadási oldalt. 

Másrészt sok függ attól, hogy pontosan mi számít terasznak. Zsendovits Ábel elmondása szerint kerületenként változik, hogy egy adott önkormányzat szabályzatában pontosan mi a terasz definíciója. A Szimpla kert tulajdonosa arra számít, hogy hirtelen terasz-parádé lesz, ehhez pedig támogató szemléletű önkormányzatok kellenek, amelyek a vélhetően szép számmal beérkező új terasz kérelmeket pozitívan bírálják el.

A Fővárosi Önkormányzat február 8-án jelentette be a maga újraindítási csomagját, többek között a teraszok bérleti díjának elengedését. Örülünk, hogy ma, április 14-én ezt Orbán Viktor miniszterelnök is megtette!

- közölte Karácsony Gergely főpolgármester. Emlékeztetett, hogy nem csupán a teraszok bérleti díjának elengedését jelentették be már február 8-án, hanem:

  • Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
  • Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.

Zsendovits Ábel szerint nem lehet kizárni, hogy amint megvan a 3,5 millió (egyszeri) beoltott ember, akkor a vendégek megrohamozzák a teraszos helyeket, de úgy kalkulál, legalább 100 nap kell ahhoz, hogy visszatérjen minden a régi kerékvágásba. Sokan lesznek ugyanis olyanok, akik még nem mernek majd azonnal beülni valahova, hanem inkább megvárják, hogy lejjebb menjenek a Covid-számok. A vállalkozó elmondta: ha a kormány nem írja elő, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet a teraszokon tartózkodni, akkor ő sem fogja ezt ellenőrizni. Illetve ha a vendéglátós dolgozók (pultos, pincér) oltottsága sem kötelező a nyitáshoz, akkor ő sem fogja ehhez kötni a munkaerő felvételt.

Amikor 2019-ben maximumon pörgött a Szimpla, akkor 120 fő dolgozott a cégnél. Mostanra ebből 15-20 ember maradt meg.

Lassú építkezés lesz. A nyitás nem azt jelenti, hogy most rögtön újra felveszek 100 embert. Most 15-20 új emberben gondolkodom inkább. Nincs éjszakai élet, így pedig kevesebb alkalmazottal (például biztonsági őr) is boldogulhatok

- mondta Zsendovits Ábel. A SzimplaCity Szolgáltató Kft. 2015-2019 között elképesztő ütemben dübörgött: a 644 millió forintos forgalomról 2019-re már sikerült eljutni a 2 milliárd forintos szintig. A 2019-es profit pedig 691 millió forint lett, amit ki sem vettek a cégből. A 2020-as mérleg most készül, de valahol 200-300 millió forint árbevétel jöhetett csak össze, tehát 1,5 milliárd forintnál is több forgalom esett ki a koronavírus miatt. A 2 milliárd forintos 2019-es forgalom 80-90 százaléka külföldiektől jött be. Idén pedig konkrétan még nulla forint bevétel volt.

Arra pedig nem lehet még számítani, hogy jövő péntekre legénybúcsúra érkezett angol társaságok lepik majd el újra a Kazinczy utcát. Ennek egyik oka, hogy Londonban is most van éppen nyitás. A brit kormány többlépcsős, részletes nyitási terve alapján hétfőtől (április 12.) minden bolt nyitva lehet az országban, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást. Ennek karneváli hangulat lett az eredménye.

Az Orbán-kormány nem vitte túlzásba a koronavírus miatt bajba került kismillió budapesti és vidéki koncerthelyszín, szórakozóhely, klub állami támogatását. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő még augusztusban jelentette be, hogy a kormány 2,1 milliárd forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására. Az 500 fő alatti koncerthelyszínek maximum 9 millió forint, míg a nagyobb klubok akár 30 millió forintban is reménykedhettek. A 30 millió forintos kategóriában 73 pályázat érkezett és csak 23 cég nyert, ebből következik, hogy 50 koncerthelyszínnek csalódnia kellett. A Szimpla épp a nyertesek közé tartozott: 24,3 millió forintot kaptak.

Ideje foglalni a nyárra

Még nem jelentette be a kormány, hogy a szállodák mikor nyithatnak, de a kormányfő szabad nyarat és teltházas júniusi foci EB-t ígért (amihez szállodák kellenek), ebből pedig arra lehet következtetni, hogy már nem kell sokáig várni a hoteleknek sem. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint pedig igény az bőven lenne a belföldi utazásra.

A három nyári hónapra jelenleg havonta átlagosan 800 ezer körüli vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) a szálláshelyek. A legtöbbet, 920 ezret július hónapra. A foglalások száma 13 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbi adathoz viszonyítva. Továbbra is a belföldiek dominálnak, a vendégéjszakák 74 százaléka tőlük érkezett. A turisztikai térségeket tekintve az összes vendégéjszaka-foglalás alapján a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (34 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (7 százalék), a Debrecen és térsége (7 százalék), valamint Budapest környéke (6 százalék)

- válaszolta lapunk kérdésére az MTÜ. Ez persze még bőven növekedhet is a nyárig, hiszen sokan a bizonytalanságok miatt még nem foglaltak.

Tavaly júliusban például 2,1 millió belföldi és 500 ezer külföldi vendégéjszakát mért a KSH. Az NTAK azonban ennél jóval pontosabb és részletesebb: 2020 júliusában a magyarországi szálláshelyekre közel 1,4 millió vendég érkezett, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek elEbből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakát tartózkodott a hazai szálláshelyeken - közölte tavaly az MTÜ. Az adatokból pedig az is látszik, hogy a Balatonon idén is tömeg lesz (és drágaság), Budapestnek viszont nagyon nagy szüksége van a külföldi turistákra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.