6p

A 2019-ben államosított magán meddőségi centrumok közül a Kaáli Intézet által kiírt közbeszerzési eljáráson négy cég nyerte el a közel háromszáz milliós, orvosi műszerekre kiírt közbeszerzését.

„Bájos szituáció, hogy az újonnan megválasztott köztársasági elnök sógornőjét bízták meg az államosított meddőségi centrumok koordinálásával, a miniszterelnök családjának kedvenc szülész főorvosát pedig a szakmai felügyeletével” – nyilatkozta lapunknak nemrégiben Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

A meddőségi klinikákat államosították, a KSH adatai szerint tovább fogy a magyar. Fotó: Depositphotos
A meddőségi klinikákat államosították, a KSH adatai szerint tovább fogy a magyar. Fotó: Depositphotos

Az átalakítások valódi mérőszámát, a sikeres lombikos születések számát azonban az államosítások óta nem teszik közzé az egészségügyért felelős hivatalok. Ezért a hírre Kaáli Géza, a Kaáli Intézet alapítója a meddőségi centrumok állami tulajdonba kerülésével és irányításának átszervezésével kapcsolatban közleményben így reagált:

„Meglepetésemre, az állami monopólium kialakításának indokai között felbukkantak olyan utalások, amelyek szerint gazdasági-finanszírozási visszaélések tették azt szükségessé. Pedig mielőtt az állam 2019-ben tulajdonjogot szerzett volna a Kaáli Intézetben és a Pannon Reprodukciós Intézetben, közel egy évig tartó, teljes körű átvilágításnak vetették alá a cégeket, és a vizsgálat rendben találta az intézményrendszer szakmai és gazdasági működését”.

"Ennek megfelelően teljesen megalapozatlannak tartok minden olyan kijelentést – származzon az bármely politikai oldaltól vagy a médiától –, amely ezzel ellentétes vagy más megfoghatatlan célzásokat tartalmaz esetleges visszaélésekre" – írta Kaáli.

A jól felszerelt Kaáli Intézet eszközöket vásárol

Most pedig az egykor igen sikeresen, immár az állami meddőségi rendszerben működő Kaáli Intézet orvosi műszerekre írt ki közbeszerzést, melyen négy cég is nyert, összesen 294 579 583 millió forint értékben - bár nehéz elképzelni, hogy nem volt megfelelően ellátva orvosi műszerekkel sem a budapesti, sem a győri klinika. A nyertesek a következők:

- az Elektro-Oxigén Orvosi Műszer-és Elektrotechnikai Kft. 2 darab hiszteroszkópos rendszer diagnosztikai ellátását 36 499 052 millió forintért végzi

- a FertiCAD Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2 darab spermaanalizáló automata készülék és az ehhez tartozó fogyóeszközök beszerzését 46 731 650 millió forintért végzi

- a SONARMED Kft. nőgyógyászati ultrahang diagnosztikai készülékek IVF (in vitro fertilizáció/szervezeten kívüli megtermékenyítés) célra való beszerzését (10 darab UH berendezés, 2 darab 2D konvex hasi vizsgálófej, 12 darab 2D endocavitalis vizsgálófej, 2 darab 3D/4D endocavitalis vizsgálófej, 2 darab lineáris vizsgálófej andrológiai vizsgálatokhoz és 26 darab vizsgálófejre szerelhető tűvezető adapter) 108 356 478 millió forintért végzi

- az Auro-Science Consulting Kereskedelmi Kft. 3 darab ICSI/PGD munkaállomást 102 992 403 millió forintért szerez be. Érdekesség, hogy a cég egyik tulajdonosa Dr. Soós Miklós, aki egyben az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum ügyvezető igazgatója is. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum hat tulajdonosából az egyik pedig ez cég. (Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központot egyébként azért kerülte el az államosítás, mert itt nem folyik lombikprogram, „csak” meddőségi kivizsgálás.)

Titkosak a lombikkezelés adatai

Dr. Soós Miklós két évvel ezelőtt laptársunknak, a Privátbankár.hu-nak arról a reményéről beszélt, hogy akár jól is elsülhet a kormány meddőségi programja. Azt is említette akkor, hogy ha egy úgynevezett egyesített vezérkar alá tartozik az összes beültetés, s feláll egy részletekbe menő adatszolgáltatási struktúra, akkor tisztán lehet majd mérni és látni a hatékonyságot.

Ugyanakkor Kaáli professzor a fent idézett levelét így zárta: „Kifejezetten sajnálom, hogy ezt manapság titokban tartják”.

És ha már visszakanyarodtunk Kaáli Géza professzor legutóbbi megszólalásához: emlékeztetett arra is, hogy anno a lombikbébi-kezelések „valós belekerülési költségét” a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, illetve annak jogelődje, az OEP határozta meg. Magyarul: fillérre kiszámolták, mennyi egy kezelés önköltségi ára. Ebből a meghatározott összegből kellett – szektorsemlegesen – mind az állami, mind a finanszírozott magánintézeteknek gazdálkodniuk – tette hozzá a nemrég Pro Urbe Budapest díjjal kitüntetett professzor, aki szerint korábban lehetett tudni, hogy évente hány lombikbébi-kezelést finanszíroz az állam, és azt is, hogy ezek eredményeként hány gyermek születik.

Az államosítás menete

A Kaáli Intézet egyike volt annak a hat magánszolgáltatónak, amelyekről még 2019 karácsonya előtt jelentette be a kormány, hogy állami finanszírozásba veszi őket. Ezt a hat intézményt államosították először.

  • a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a szintén budapesti székhelyű Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a szegedi székhelyű Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft. (ami szintén a Kaáli Intézethez tartozik),
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • és a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft. (utóbbi kettő székhely alapján a Dévai Intézet.)

Aztán egy tavaly nyári kormányrendelt értelmében 2022. július elsejétől Magyarországon már kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehet beültetést végezni, mert a maradék három magán centrumot is állami kötelékbe vonták: a TritonLife Róbert Magánkórház meddőségi centrumát, a Reprosys-t és a Versys magánklinikát. 

A választási kampány során pedig arra is fény derült, hogy január 15-i hatállyal azt a Dr. Vesztergom Dórát bízhatták meg a meddőségi klinikák állami koordinálásával, aki Novák Katalin hivatalba lépő köztársasági elnök sógornője, a meddőségi program szakmai felelőse pedig az a Dr. Tűzkő Nándor lehet a szakmából származó információk alapján, akit az Orbán család házi szülész-nőgyógyászaként ismer az orvostársadalom.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!