3p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan az elmúlt órákban.  

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén felszólalva javaslatokat tett a testület reformjára, ezek célja elsősorban annak elkerülése, hogy a BT állandó tagjai, köztük Oroszország vétójogukkal élve leblokkolhassanak egyes döntéseket. Zelenszkij  szerint az ENSZ Közgyűlésének valódi lehetőséget kell adni egy BT-tag vétójának felülbírálására. Azt javasolta, hogy az ENSZ közel 200 tagú közgyűlése felülbírálhassa a vétót a szavazatok kétharmadának megszerzése esetén.  Az ENSZ reformja felé vezető második lépésnek a Biztonsági Tanácsban állandó tagsággal rendelkezők körének kibővítését nevezte, harmadik lépésnek pedig egy bármilyen agresszió megelőzésére szolgáló rendszer létrehozását, amelynek alapján automatikusan büntetőintézkedések bevezetését kellene az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni, ha "a közgyűlés bármely tagja agresszióval fenyegetőzik".
  Volodimir Zelenszkij az ENSZ-ben New Yorkban 2023. szeptember 20-án. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
  Volodimir Zelenszkij az ENSZ-ben New Yorkban 2023. szeptember 20-án. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
 • Oroszország vétójoga az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) legitim jogi eszköz, amellyel a testületnek mind az öt állandó tagja rendelkezik - jelentette ki szerdán a BT ülésén az orosz külügyminiszter.  "A vétójog gyakorlása az ENSZ Alapokmányból eredő legitim eszköz" - hangsúlyozta Szergej Lavrov azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követelte a testületben, hogy fosszák meg Moszkvát ettől a jogától. Lavrov Zelenszkij beszéde alatt nem volt jelen a teremben, Oroszország helyét Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet foglalta el. Az orosz miniszter megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint az ENSZ Alapokmányát megsértve Kijev elnyomta az ország keleti részében élő orosz ajkú kisebbséget, s ehhez az Egyesült Államok és más nyugati országok szabad kezet adtak neki.
   
 • Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén. "Borzasztóan egyszerű oka van annak, hogy tart a szenvedés Ukrajnában és mindenhol a világban: Oroszország elnöke meg akarja valósítani imperialista tervét szuverén szomszédja, Ukrajna elfoglalására" - hangoztatta a német szociáldemokrata politikus első beszédében az ENSZ BT-ben az MTI szerint. Egyúttal Felszólította Putyint, hogy tegyen eleget az ENSZ-közgyűlés felhívásának, és vonja ki csapatait Ukrajnából, véget vetve ezzel a háborúnak.
   
 • Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának, ehelyett saját hadserege felfegyverzésére koncentrál majd, mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Polsat Newsnak a Spiegel szerint. Hozzátette: a legmodernebb fegyverekkel szerelik fel hadseregüket, amely rövid időn belül Európa egyik legerősebb hadserege kell hogy legyen. A német lap szerint nem egyértelmű, hogy Morawiecki valóban a fegyverszállítások teljes leállításáról beszélt-e. Lengyel portálok a kormányfő kijelentését mindenesetre összefüggésbe hozták a gabonaszállítások ügyében kirobbant és egyre terebélyesedő ukrán-lengyel konfliktussal (erről itt írt laptársunk, a Privátbankár).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!