4p

Vajon milyen hangulatban telt a találkozó?

A kormány és a jegybank együttműködése hozzájárul ahhoz, hogy év végére egyszámjegyűre csökkentsük az inflációt, mérsékeljük a kamatokat, tovább javítsuk az egyensúlyi mutatókat, és visszatérjünk a magas ütemű gazdasági növekedéshez. Szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök - közölte lapunknak megküldött közös sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium.

Az elmúlt időszakban nem volt épp felhőtlen a viszony a kormány és a jegybankelnök között. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Az elmúlt időszakban nem volt épp felhőtlen a viszony a kormány és a jegybankelnök között. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A megbeszélés egyik témája a jövő évi költségvetés volt, amellyel háborús időkben is garantálható Magyarország biztonsága, a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelme. A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára.

A kormány ennek megfelelően a jövő évi költségvetéssel 3 százalék alá csökkenti a hiányt és 67 százalék alá az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, miközben 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol.

A kormány és a jegybank közös célja, hogy még idén egyszámjegyűre csökkentse az inflációt, mérsékelje a kamatokat, a magyar gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A gazdaságirányítás két fő ágának vezetői legutóbb áprilisban folytattak személyes egyeztetést, akkor megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl is rendszeres személyes megbeszéléseket folytatnak. Ezt a szándékukat most is megerősítették - zárul a közlemény.

Kiállunk az OTP mellett

Külön sajtóközleményben számolt be Varga Mihály a Bankszövetség Testületi Ülésén tett látogatásáról a pénzügyminisztérium. A magyar bankrendszer a romló nemzetközi környezetben is képes jól teljesíteni – jelentette itt ki Varga Mihály, majd hozzátette: a kormány kiáll a magyar bankszektor mellett, mindent megtesz azért, hogy az ukrán fél mihamarabb visszavonja az OTP Bankot alaptalanul megbélyegző és diszkrimináló döntését.

A gazdaság nem tudna olajozottan működni megfelelő bankszektor nélkül, de a bankszektor sem lehet eredményes jól teljesítő gazdaság nélkül – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta: a kedvező munkaerőpaci adatok, a tartósan 4,7 milliós munkavállalói létszám és a 4 százalékos munkanélküliség jelzik, hogy a magyar gazdaság a háborús időkben is helytáll. Azonban a gazdaságvédelemnek a háború és az energiaválság idején költségei vannak, amelyhez a pénzintézeteknek is hozzá kell járulniuk – tette hozzá a pénzügyminiszter kiemelve, hogy a kormány továbbra is átmeneti megoldásként tekint az extraprofitadóra. A tárcavezető  hangsúlyozta: a 2022-es adatok szerint a magyar bankrendszer tőkemegfelelési mutatója kétszeresen túlteljesíti a szabályozói minimumot, míg a hazai likviditásfedezeti ráta a szabályozói minimum közel kétszerese. Emellett a hitel/betét mutató is kedvezőbb az uniós átlagnál, a nem-teljesítő portfólió pedig csupán 3,2 százalékos. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar bankrendszer háborús időkben is képes megőrizni működőképességét és stabilitását, amelyet a hitelminősítők is elismertek legutóbbi értékeléseikben.

A pénzügyminiszter az OTP Bankot az orosz agresszió támogatójának minősítő ukrán döntésről szólva kijelentette: a kormány kiáll a magyar bankszektor mellett, így az OTP Bank védelmében is fellép. Az OTP működése minden nemzetközi jogszabálynak megfelel, a pénzintézet világosan cáfolta Ukrajna valótlan érveit. Mindent megteszünk azért, hogy ezt az alaptalan és elfogadhatatlan intézkedést az ukrán fél mihamarabb visszavonja

– szögezte le Varga Mihály a közlemény szerint.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!