Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Egyre nagyobb gond a munkaerőhiány, na de ennyire?!

Meglepő adatra bukkanhatunk a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal legfrissebb, szeptember végi állapotra vonaktozó statisztikájában. Idén a harmadik negyedév végéig ugyanis 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint egy évvel ezelőtt. Míg tavaly a tartózkodási engedélyért folyamodók harmada érkezett munkavállalási, jövedelemszerzési céllal Magyarországra, idén ez már az érkezők több mint felére igaz volt.

Szeptember végéig összesen 83 611-en folyamodtak valamilyen céllal tartózkodási engedélyért a hivatalnál, míg 2017 azonos időszakában ez a szám 61 588 volt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tartózkodási célokat tekintve szinte minden kategóriában szignifikáns növekedés figyelhető meg, a legnagyobb mértékben azonban azok száma emelkedett, akik munkavállalási, jövedelemszerzési céllal akartak hazánkban tartózkodni.

2018 szeptember végén számuk 44 617 volt szemben az egy évvel ezelőtti 17 945-tel, vagyis hirtelen 148 százalékkal több külföldi akart nálunk dolgozni.

A látványos növekedés fő kiváltója a fokozódó hazai munkaerőhiány, melynek enyhítésére a kormány is külön programot indított. Ennek célja az volt, hogy ukrán munkavállalókkal töltsék fel az üres állásokat a hiányszakmákban. A közel félmilliárd forintba kerülő program keretén belül több mint 5000 ukrán helyezkedhetett el. Emellett a cégek önmaguktól is elkezdtek a szomszédos országok munkaerőpiacán nézelődni, erre jó példa lehet a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, mely főként Romániában aktív munkaerő-közvetítő segítségével próbálja a hiányzó buszsofőröket "megtalálni".

Arányaiban a második legnagyobb növekedés azok körében volt, akik tanulási célzattal kértek tartózkodási engedélyt, a szeptember végére közölt 23 914 fő 55 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 48 százalékkal nőtt azok aránya, akik a család miatt érkeztek (5948-an), hivatalos szándékkal (jelentsen ez bármit is) 2300-an igényeltek tartózkodási engedélyt, 38 százalékkal többen, az egyéb célból érkezők száma pedig mindössze 13 százalékkal nőtt 5244-re.

Érdemes amúgy még egy évvel visszább is tekinteni, hiszen

2016-ban szeptember végéig 40 623-an kértek tartózkodási engedélyt valamilyen céllal, vagyis két év leforgása alatt több mint a duplájára nőtt a számuk. Munkavállalási céllal akkor 10 301-en érkeztek, vagyis a mostani létszám negyede.

2018 szeptember végéig egyébként összesen 69 848 tartózkodási engedélyt adott ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, ez közel 10 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

A friss adatsorokból az is kiderült, hogy 1723 menekültstátusszal és 1939 oltalmazotti státusszal rendelkező embernek volt magyar személyi igazolványa, vagyis összesen 3662 személynek.

Egy évvel ezelőtt 3375-en rendelkeztek magyar személyivel - igaz, azt érdemes kiemelni, hogy ezek az első félév végére vonatkozó adatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.