4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pintér Sándor volt államtitkárának cége szállította a Covid-teszteket a kórházaknak szép haszonnal. Most előkerült a radír és beindult a törlés.

Hatalmasat kaszált 2020-ban a Covid-teszteken a Steriflow Kft., hamarosan azonban nyomuk sem marad, a cég jól ismert tulajdonosai ugyanis a jogutód nélküli megszűnés mellett döntöttek - derül ki nyilvános adatbázisokból. Egészen pontosan január 1-jén indult el az egyszerűsített végelszámolás. Ennek lényege, hogy az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be kell tudni fejezni. Végelszámolót nem kell választani, a feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő által adott meghatalmazások a végelszámolás alatt is érvényesek. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, sem a Cégközlönyben közzétenni. Tehát gyakorlatilag házon belül szépen lerendezik az ügyet.

A hvg.hu 2021 nyarán írta meg, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt álló Országos Kórházi Főigazgatóság megrendelte, Pintér korábbi beosztottja és üzleti partnere, Tasnádi László pedig leszállította azokat az antigéngyorsteszteket, amelyek 2020-ban 1,788 milliárd forint bevételt hoztak a Steriflow Kft.-nek.

Sokan sokat kerestek vele. Fotó: Depositphotos
Sokan sokat kerestek vele. Fotó: Depositphotos

A Steriflow 2020-ban egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált egészségügyi termékek beszállítójává. A cég mérlegbeszámolójából az is egyértelműen kiderült a lap cikke szerint, hogy miközben a Steriflow

879 millió forintért szerezte be a teszteket, az ezekből származó bevétele éppen ennek a duplája volt.

A 810 millió forint osztalékot már akkor fizették ki a tulajdonosoknak, amikor a kft. üzletrészeinek több mint harmada – céges áttételeken keresztül – Tasnádié volt.

Azt pedig az Átlátszó írta meg tavaly novemberben, hogy a Steriflow (korábbi nevén Rayrai Kft.) egyike azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknél a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva közbeszerzés nélkül költött közpénzt. A céggel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerződött 2020-ban. A Rayrai Szolgáltató Kft.-vel az állami egészségügyi ellátó 2020. november 24-én írta alá az 500 ezer darab, BIOCREDIT márkájú antigén gyorsteszt szállításáról szóló szerződést.

A cég ügyvezetője 2020. november 16-tól Kupper András – vagyis 8 nappal az ÁEEK-szerződés előtt lett ő a cégvezető. Kupper aztán 2021. április 27-től másokkal együtt cégtulajdonos is lett a Rayrai Kft.-ben. Ekkor, már 2021. január közepe óta a Q-Tron Zrt. volt a Rayrai többségi tulajdonosa. A Q-Tron egyik tulajdonosa 2020-ban Tasnádi László volt belügyi államtitkár és ügynök volt, majd a cég a BLK Kft.-é lett, ami szintén Tasnádié. Kupper András pedig egy korábbi fideszes politikus, 2006-2014 között országgyűlési képviselő is volt.

Mára már mindennapossá vált, hogy a környezetünk minden eleme ki van téve a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók állította veszélynek. Ezt a harcot kizárólag alapos felkészüléssel, odafigyeléssel és megfelelő eszközökkel tudjuk megvívni

- olvasható a Steriflow oldalán.

A hatalmas kaszálás óta nem ment jól a cégnek: tavaly már csak 459 ezer forint bevételük volt, amiből 2,6 millió forint veszteség lett, a saját tőke pedig mínusz 20 millió forintra süllyedt.

Persze nem csak a Covid-tesztes cégek kiradírozása folyik, hanem a lélegeztetőgép-beszerzéseken milliárdokat szakító cégeké is. Lapunk írta meg, hogy noha több társaság volt a külügyi tárca partnere a beszerzésben, mégis a legnagyobb figyelmet a tisztán magyar tulajdonú cég kapta, a Fourcardinal Kft., amely közel 17 milliárd forintot kapott a magyar államtól. Korábban ez a cég működtette az egyiptomi kereskedőházat és közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához. A jogutód nélküli megszűnés mellett 2021 szeptemberében döntöttek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!