<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Eddig Pintér Sándor egyik volt helyettes államtitkáráé volt az a cég, amelyik milliárdos állami támogatást kapott a lovasberényi kormányüdülő felújítására. Most már a belügyminiszter egy másik volt államtitkárának a tulajdonában van.

Kicsit tisztult a kép Lovasberényban, ahol Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. tulajdonában lévő egykori kormányüdülő fejlesztésére az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. nyert el csaknem 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). Az Ingatlan Gyám eddig kizárólag Lajtár József tulajdonában volt, aki az első Orbán-kormány idején a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkára volt, 2010-ben pedig Pintér Sándor belügyminiszter országos rendőrfőkapitány-helyettessé nevezte ki.

A múlt idő azért indokolt, mert az Opten adatbázisa szerint február 21-e óta már a Védelem Csoport Kft.-nek van minősített többségű befolyást biztosító részesedése az állami támogatást elnyerő cégben. A Védelem Csoport pedig Tasnádi László, volt III/II-es operatív tiszt, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkárának érdekeltsége. Tasnádi egyúttal a Civil Zrt. igazgatósági elnöke.

Tasnádi László (jobbra) (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)
Tasnádi László (jobbra) (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Azt a 24.hu kérdésére árulta el korábban az MTÜ, hogy az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. a támogatási kérelmével egyidejűleg benyújtotta a Hotel Lovasberény tulajdonosa, azaz a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. hozzájáruló nyilatkozatát is. Ebből az következik, hogy nem pályázaton nyerték el az 1,3 milliárd forintot, hanem egyedi támogatási kérelmüket bírálták el pozitívan. A lovasberényi kormányüdülő felújítására is az Ingatlan Gyám írta ki a közbeszerzést, a beruházást a Gesztelyi Építőipari Zrt. kivitelezi nettó 3,2 milliárd forintos szerződéses értéken.

Maga az ingatlanos cég csak 2019-ben alakult, de csak 2021-ben volt minimális, 8 millió forintos bevétele és 2,7 millió forintos nyeresége. Az az elérhető céges beszámolókból nem derül ki, hogy a milliárdos támogatást megkapták volna, de a közbeszerzés mindenesetre eredményes volt. A település vezetői lapunknak elmondták: nem tudják, hol tartanak a munkálatok, látványos nyoma nincsen, igaz, az üdülő nagyon messze van a falutól, egy erdő közepén.

Az biztos, hogyha megvalósul a beruházás, akkor rá sem lehet majd ismerni a kormányüdülőre: létrehoznak egy vadászati központot, egy fedett wellnes-központ is megépül nettó 600 négyzetméteren, a meglévő főépületet felújítják, de új apartmanokat is kialakítanak. A közbeszerzés a sportpályák és a helikopter leszállópálya felújítását is tartalmazta.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a lovasberényi kormányüdölő egész nyakatekert módon kerülhetett a Civil Zrt. tulajdonába. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az ingatlan értékesítésére 2016. június 3-án írt ki árverést, a vevő az OTP-hez tartozó Lido Immo Kft. lett mindössze 176 millió forintért. Közel másfél évvel később bukkant fel a színen a Civil, mely 2017. december 27-én felvásárolta a céget. A szállót egyébként az 1960-as évek végén építették, és a 2000-es évek elején újították fel.

Egy másik, sokkal értékesebb kormányüdülőben jelenleg menekülttábor működik. Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége tavaly nyáron jelentette be, hogy a kormány segítségével több mint 600 ukrán menekült hosszú távú ellátására alkalmas, kóser „menekültfalut” nyitottak Balatonőszödön. A több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi üdülőt a két zsidó szervezet tette rendbe és részben felújította.