<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Rakéták találtak el több kelet-ukrajnai várost is.

Moldova oroszok lakta körzetében az úgynevezett Dnyesztermenti Köztársaságban az ukrán határnál orosz csapatmozgásokat figyeltek meg az ukránok. Robbanások is voltak a Voronkovo falu melletti egykori repülőtérnél. Az oroszok szerint a robbanások az ukránok drónjai által ledobott szerkezetek miatt történtek. Az ukránok szerint csaknem 50 ezer ember hagyta el Moldovát az elmúlt 24 órában, ezek fele moldovai állampolgár volt.

A híres odesszai opera környékét is védik. Fotó: floridagoodfriday.comA híres odesszai opera környékét is védik. Fotó: floridagoodfriday.com

A nap folyamán az oroszok az észak-keleti Szumi körzetében is rakétatámadásokat hajtottak végre. Mariupol környékén ugyancsak, koradálután csaptak le ott. Az ukrán vezérkari főnökség szerint az oroszok eddig összen 25 100 katonát veszítettek, most szombaton 200-at. Február 24 óta 1122 tankot, 2713 páncélozott harci járművet, 509 tüzérségi löveget, 199 repülőt és 155 helikoptert. 

Az ukrán vezérkari főnökség azt jelentette, hogy hat rakétatámadás is érte Odessza körzetét. Egyelőre nem tudnak áldozatokról. Az oroszok folytatják a déli megye és a város kritikus infrastruktúrái elleni támadásaikat. A hatóságok az egész megyében kijárási tilalmat rendeltek el május 9-re.

Az UNN ukrán hírügynökség szerint az elmúlt 24 órában 22 darab orosz pilótanélküli repülőt semmisítettek meg. Azt is közölték, hogy Harkiv megyében több településen az oroszok hidakat és járműveket robbantottak fel, hogy megakadályozzák a készülő ukrán ellentámadásokat. A védelmi minisztérium szerint egy Bayraktar TB2-es drónnal sikerült kilőniük egy újabb orosz hajót, mégpedig egy Szerena osztályú partraszálló járművet. 

Közben civil lakosok hagyták el több csoportban a mariupoli Azovsztal acélmű épületét - közölték péntek este orosz hírügynökségek.A TASZSZ hírügynökség szerint 51 személyt sikerült kimenekíteni. Az evakuáltak között, akik több autóbusszal hagyták el az üzem területét, több gyerek is volt.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az orosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, két Szmercs-rakétát és hét drónt. A tábornok szerint rakéta- és tüzérségi egységek 230 katonai célpontot találtak el. Precíziós levegő-föld rakéták mértek csapást 31 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, Popasna közelében pedig egy lőszerraktárra. Az ukrán fél a beszámoló szerint akár 310 ember és 27 egységnyi haditechnikát veszített. A harcászati légierő gépei 27 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 152 repülőgépet, 112 helikoptert, 749 drónt, 291 légvédelmi rakétarendszert, 2867 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 331 rakéta-sorozatvetőt, 1345 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2698 különleges katonai járművet veszítettek.

Ukrán menekülteket segítő kormányzati és civil szervezetek képviselőivel találkozott, és egy ukrán menekülteket befogadó iskolát keresett fel romániai látogatása második napján szombaton Bukarestben Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az amerikai first lady a román államfő feleségével, Carmen Iohannisszal együtt látogatta meg az egyik bukaresti általános iskolát, ahol két osztályteremben zajlanak foglalkozások az ukrán menekült gyermekek számára. 

Jill Biden péntek délután érkezett Romániába. Először a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot kereste fel, ahol amerikai és más országokból Romániába érkezett NATO-katonákkal találkozott, majd este Bukarestbe utazott. Jill Biden azért jött Romániába, hogy felhívja a figyelmet az Egyesült Államok ukrán menekültek iránti elkötelezettségére - írta az Agerpres.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.