<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A korábbi jegybankelnök Orbán Viktort és a 13 éve folytatott gazdaságpolitikáját teszi felelőssé a magyar gazdaság válságos állapotáért.

Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke a legnagyobb izraeli online lapot kiadó Jediót Ahronót gazdasági portáljának, a héber nyelvű Calcalist-nek az Orbán-rendszer politikai és gazdasági sajátosságairól adott interjút a napokban - a cikket a Telex szemlézte.

Simor András így foglalta össze az Orbán-kormány legutóbbi 13 évének gazdaságpolitikáját:

a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll. Szerinte  Orbán Viktor ezért a felelős, aki az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással teremtette alapozta meg a jelenlegi válságot.

A volt jegybankelnök elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, azonban a kedvező makroadatok mögött baljós jelenségek lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

A kedvező makroadatok mögött baljós jelenségek lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése - mondja Simor András. Fotó: Facebook / Simor András
A kedvező makroadatok mögött baljós jelenségek lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése - mondja Simor András. Fotó: Facebook / Simor András

Orbán Viktor 2015 óta rendkívüli jogrend alapján kormányoz, törvényi úton gyűrte maga alá a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján kebelezte be a sajtónyilvánosság nagy részét. A jogállamiság alapjait megsértő intézkedéseiről még annak árán sem mond le, hogy emiatt a magyar GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásoktól esik el az ország.

Simor szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer „oszd meg és uralkodj”-elven alapuló stratégiája.

Amikor ugyanis egyes kisebbségek, társadalmi csoportok a hatalom célkeresztjébe kerülnek, akkor kevesen állnak melléjük.

A közgazdász szerint a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz.