5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a 2022-es választások előtti családi szja-visszatérítés miatt egy éve visszaesés volt tapasztalható, a három öngondoskodási, azaz az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági számlás és a nyugdíjbiztosítási forma után járó adó-visszatérítést kérők száma és a jóváírások átlagos összege is növekszik.

Ha nem lett volna a választások előtti családi szja-visszatérítés, töretlenül nőttek volna a nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítások után járó 20 százalékos adó-visszatérítések, legalábbis erre következtethetünk abból az adatsorból, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bocsátott rendelkezésünkre.

A 2017 és 2021 közötti adóévekre vonatkozó adatokból (adatigénylésünket még a 2022-es adóévre vonatkozó 2023. május 20-i szja-határidő előtt küldtük) az derül ki, a legnépszerűbbek az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetések voltak, a 2017-es bevallásban még csak 542 ezren éltek ilyen lehetőséggel, ami 2020-ra 680 ezer fő fölé emelkedett. A 2022-es választások előtt azonban a kormányzat úgy döntött, minden gyermeket nevelőnek visszatérítik a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, így számukra nem volt lehetőség élni ezzel a kedvezménnyel. Ez meg is látszik a számokon: a 2021-es szja-bevallásban 144 ezerrel kevesebben vettek igénybe ilyen jellegű adójóváírást.

A különbözetre Nagy Csaba, az az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke is rámutatott. Felidézte, a 2021-ben önkéntes pénztári befizetések után visszatérített 25,1 milliárd forint „jócskán elmaradt a nyugdíjpénztári befizetések után elméletben járó 27,3 milliárd, illetve az egészségpénztári befizetések után szintén elvben igénybe vehető 9,9 milliárd forint 37,2 milliárdos összegétől”. Nagy Csaba szerint a 12 milliárdos különbözetet nem indokolja a családi adókedvezmény miatt nem érvényesíthető visszatérítés, mivel – mint fogalmazott –

„az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pénztártagok e nyilatkozat elmulasztásával több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le, ami pedig a nyugdíj- vagy egészségpénztári megtakarításaikat gyarapíthatná”.

A kedvezmények összege ennek ellenére emelkedett. Míg az adózók önkéntes pénztári befizetéseik után 2017-re átlagosan 31 ezer forint adót kértek jóváírni a pénztári számlán, ez a szám évről évre folyamatosan növekszik és 2021-re másfélszeresére nőve elérte a 46 ezer forintot.

Az önkéntes pénztárak sok esetben önsegélyező pénztári funkciót is ellátnak. Hogy ez milyen előnyökkel járhat a megtakarítók mindennapi életében, arról itt írtunk:

A rendelkezések számát tekintve a legnagyobb növekedést a nyugdíjbiztosítások utáni jóváírások között látjuk, aminek oka az, hogy erre az öngondoskodási formára csak 2014 óta jár adójóváírás.

A 2017-es 201 ezer fő után 2020-ra már csaknem 313 ezren vettek igénybe a bevallásukban ilyen kedvezményt, ami csaknem 56 százalékos növekedés.

A választási adóvisszatérítés itt is durván éreztette hatását: 2021-re számuk 66 ezer fővel, alig több mint 255 ezer főre apadt.

Az átlagos kedvezmény mértéke viszont ennél az öngondoskodási formánál is töretlenül emelkedik. A 2017-es 44 ezer forintos átlag 2021-re 52,5 ezer forintra nőtt, ez pedig csaknem 20 százalékos emelkedést jelent.

A nyugdíjbiztosításokra igénybe vett jóváírások száma növekedett a legdinamikusabban. Fotó: Depositphotos
A nyugdíjbiztosításokra igénybe vett jóváírások száma növekedett a legdinamikusabban. Fotó: Depositphotos

Viszonylag ritkán hallani a harmadik kedvezményezett öngondoskodási formáról, a nyugdíj-előtakarékossági számláról (NYESZ). Ennél a konstrukciónál az öngondoskodó egy értékpapírszámlát nyit, amit sajt maga kezel. Tehát ellentétben a másik két formával, ahol a pénztár vagy biztosító gondoskodik a keretek között a legjobban fialó befektetésről, a NYESZ tulajdonosa maga vásárolja meg és adja el az értékpapírokat, vagyis hasonlóan működik, mint egy tartós befektetési számla. A különbség, hogy ez kimondottan nyugdíjcélú, a megtakarított összeghez csak nyugdíjba vonuláskor férhet hozzá, viszont ehhez jár 20 százalék adójóváírás.

Hogy a NYESZ-t valóban kicsit mostohagyermekként kezelik, az meglátszik az adóbevallási számokon is. Évről évre kis mértékben, de egyre csökken az ilyen jogcímen igénybe vett adójóváírások egyébként is meglehetősen alacsony, 2500 száma, a választási osztogatás erre még egy lapáttal rátett. Az átlagos kedvezmény mértéke viszont itt a legmagasabb: a 2017-es 73 ezer forint picit váltakozva, de 2021-re majdnem 75 ezerre emelkedett.

Az átlagos kedvezmények összege némiképp meglepő. Mivel a 20 százalékos jóváírás mindhárom öngondoskodási formára vonatkozik, ez azt jelenti, hogy 2021-ben egy-egy megtakarító évi 233,5 ezer forintot fizetett önkéntes pénztárba, 373,5 ezer forintot NYESZ-be és/vagy 262,5 ezer forintot nyugdíjbiztosításra. Ez rendre havi 19,5 ezer, 31,1 ezer, illetve 21,9 ezer forintos összeget jelent.

Korábban írtunk róla, a kormányzat az adójóváírás megtakarítási formánként és összesen igénybe vehető felső korlátait 2014 óta nem emelte meg. Az önkéntes kölcsönös pénztári befizetés kedvezménye 150 ezer, a NYESZ-é 100 ezer, a nyugdíjbiztosítási 130 ezer forintnál nem lehet több, de a három forma együttes alkalmazása során sem lépheti át a 280 ezer forintot.

A fenti számok alapján azt a következtetést vonhatjuk le, bár a magyar polgárok egyre tudatosabban próbálnak az öngondoskodás útjára lépni, egyelőre nem tudnak vagy nem akarnak olyan mértékben megtakarítani, hogy ezek a felső korlátok veszélyben lennének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!