Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Varga Mihály szerint 2010 és 2018 között közel huszonötszörösére nőtt a családi kedvezmény formájában a háztartásoknál hagyott összeg.

A családi adó- és járulékkedvezmények alakulásáról kérdezte egy ellenzéki képviselő, Tordai Bence (Párbeszéd) a kormányt, a választ Varga Mihály pénzügyminisztertől kapta meg.

Varga Mihály (MTI/Kovács Tamás)
Varga Mihály (MTI/Kovács Tamás)

A tárca előzetes számításai szerint tavaly több mint 335 milliárd forint kedvezményt biztosítottak a több mint 1,1 millió magánszemély igénylő számára családi adó- és járulékkedvezmény formájában.

A miniszter részletezte, hogy 2010 óta hogyan alakultak a kifizetések.

Közlése szerint 2010 és 2018 között közel huszonötszörösére nőtt az évente családi kedvezmény formájában a háztartások számláján hagyott összeg.

Ebben az időszakban a családi kedvezménynek is köszönhetően a nettó kereset 73,2 százalékkal, a reálkereset pedig 47,2 százalékkal emelkedett a nemzetgazdaság szintjén.

Ezen belül a nagycsaládosok (három vagy több gyermek) jövedelme nőtt a legnagyobb arányban: nettó értelemben megduplázódott, reál értelemben pedig 76,1 százalékkal növekedett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatos intézkedések közül kiemelte, hogy a kétgyermekes családok által érvényesíthető kedvezmény összege 2015-höz képest 2019-re fokozatosan a duplájára emelkedett. Valamint 2014-től a járulékoknál is érvényesíteni lehet a kedvezményt, amely az alacsonyabb jövedelmű, több gyermeket nevelő házaspároknak jelent könnyebbséget.

Tordai Bence egyébként a különböző családmodellek mellett elérhető kedvezményekre kérdezett rá, a gyermekek és az eltartók száma és speciális helyzetük (például súlyos fogyatékkal élők) alapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.