<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg tavaly 8,1 milliárd, addig most 3,3 milliárd forint tartozással indítják az évet az egészségügyi intézmények.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege a Magyar Államkincstár legfrissebb jelentése szerint 2021. december 31-én 14,4 milliárd forint volt, az előző hónaphoz képest 27,1 milliárddal csökkent.

Most a tatabányai kórház került az adósok élére. Fotó: tatabanya.huMost a tatabányai kórház került az adósok élére. Fotó: tatabanya.hu

A tartozásállományból 3,3 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ez az összeg a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás, amelyből 0,1 milliárd az államháztartáson belülre irányul.

Közvetlenül karácsony előtt a kormány átcsoportosítást hajtott végre az egészségügyi intézmények tetetemes adóssága miatt, ennek köszönhetően 41 milliárd forinttal lett kevesebb az év végére a hátralékuk. Ennek köszönhető, hogy ilyen alacsony tartozással indulhat az újév. Tavaly, 2021 elején a kórházak tartozása 8,1 milliárd forintra rúgott, tehát most kevesebb adóssággal indul 2022. 

A ma megjelent adatok még decemberre vonatkoznak, de a karácsonyra kapott konszolidáció már éreztette a hatását.

Legnagyobb adósok:

  1. Szent Borbála Kórház 917 millió forint
  2. Észak-Közép Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő 210 millió forint
  3. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 155 millió forint
  4. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 175 millió forint
  5. Csolnoki Ferenc Kórház 127 millió forint

Legjobb adósok:

  1. Nincs tartozása: tizenkilenc intézetnek, köztük az Onkológiai Intézetnek, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek, az Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetnek, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Kórháznak, a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetnek, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek.
  2. 1 millió forint: Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet
  3. 3 millió forint: Nagyatádi Kórház
  4. 4 millió forint: Országos Mozgásszervi Intézet
  5. 5 millió forint: Kazincbarcikai Kórház és Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.