2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Költségvetési Tanács után most az Állami Számvevőszéktől mondott véleményt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezése megfelelt a törvényi előírásoknak, és a pénzügyminiszter által kiadott Tervezési tájékoztatóban megfogalmazott követelmények betartásával történt. 

Az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos kötelezettsége teljesül, mivel a törvényjavaslat az államadósságmutató 2,3 százalékpontos javulását határozza meg. A törvényjavaslatnak az ÁSZ által értékelt előirányzatai több mint 95 százalékban megalapozottak. 14 bevételi és 15 kiadási előirányzat az alátámasztó számítások elkészültével válhat megalapozottá.

Megfelel a követelményeknek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Megfelel a követelményeknek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A központi tartalékok – a bérek növelésének fedezetét adó céltartalékok mellett – a kiadási kockázatok kezeléséhez elegendő összeget irányoznak elő rendkívüli intézkedésekre, valamint beruházási, beruházás előkészítési, járványügyi, valamint energiaár-növekedés kompenzációs feladatokra.

Bizonytalan időszakban készült

A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat bizonytalan, sok feszültséggel terhes külső feltételek mellett készült. Ebben a helyzetben a jövő évi költségvetés elfogadása igazodási pontot nyújt nemcsak a költségvetési szervek, hanem a háztartások és a vállalkozások számára is.

Az ÁSZ szerint a nagyfokú külső bizonytalanság ellenére az előrejelzéseket készítő hazai és nemzetközi szervezetek prognózisai szerint Magyarországon a 2023. évben 2,6 - 5,0 százalékos GDP növekedés várható. Ezzel összhangban a 2023. évi költségvetési törvényjavaslat 2023. évre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervez.

Az ÁSZ annak feltételezésével végezte a törvényjavaslat értékelését, hogy az annak alapjául szolgáló kormányzati makrogazdasági prognózis teljesül. Az ÁSZ véleménye kitér arra is, hogy a törvényjavaslat elegendő mozgásteret tartalmaz a reálisan várható gazdasági kockázatok bekövetkezésének kezelésére.

A teljes jelentés itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!