<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Költségvetési Tanács után most az Állami Számvevőszéktől mondott véleményt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezése megfelelt a törvényi előírásoknak, és a pénzügyminiszter által kiadott Tervezési tájékoztatóban megfogalmazott követelmények betartásával történt. 

Az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos kötelezettsége teljesül, mivel a törvényjavaslat az államadósságmutató 2,3 százalékpontos javulását határozza meg. A törvényjavaslatnak az ÁSZ által értékelt előirányzatai több mint 95 százalékban megalapozottak. 14 bevételi és 15 kiadási előirányzat az alátámasztó számítások elkészültével válhat megalapozottá.

Megfelel a követelményeknek. Fotó: MTI/Máthé ZoltánMegfelel a követelményeknek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A központi tartalékok – a bérek növelésének fedezetét adó céltartalékok mellett – a kiadási kockázatok kezeléséhez elegendő összeget irányoznak elő rendkívüli intézkedésekre, valamint beruházási, beruházás előkészítési, járványügyi, valamint energiaár-növekedés kompenzációs feladatokra.

Bizonytalan időszakban készült

A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat bizonytalan, sok feszültséggel terhes külső feltételek mellett készült. Ebben a helyzetben a jövő évi költségvetés elfogadása igazodási pontot nyújt nemcsak a költségvetési szervek, hanem a háztartások és a vállalkozások számára is.

Az ÁSZ szerint a nagyfokú külső bizonytalanság ellenére az előrejelzéseket készítő hazai és nemzetközi szervezetek prognózisai szerint Magyarországon a 2023. évben 2,6 - 5,0 százalékos GDP növekedés várható. Ezzel összhangban a 2023. évi költségvetési törvényjavaslat 2023. évre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervez.

Az ÁSZ annak feltételezésével végezte a törvényjavaslat értékelését, hogy az annak alapjául szolgáló kormányzati makrogazdasági prognózis teljesül. Az ÁSZ véleménye kitér arra is, hogy a törvényjavaslat elegendő mozgásteret tartalmaz a reálisan várható gazdasági kockázatok bekövetkezésének kezelésére.

A teljes jelentés itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.