6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben Magyarországon sokak számára nemhogy a milliós, hanem akár az 500 ezres fizetés is csak álom, addig a politikusi bérek közt ez csak aprópénz. A vármegyei átlagbérekről szóló adatok segítségével megnéztük, hogyan viszonyul a lakosság fizetése az Országgyűlésben és a kormányban ülők bérszintjéhez.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég közzétette az egyes vármegyék 2022-es alapadatait összehasonlító tanulmányát, amelynek adatai közt szerepelnek a bruttó átlagfizetések megyénként is – a legmagasabb átlagfizetést a fővárosiak (634 ezer forint), valamint a Győr-Moson-Sopron vármegyeiek (537 ezer) kapják, míg a legalacsonyabb átlagbért Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből (363 ezer forint) jelentették.

Ezt az összehasonlítást használtuk cikkünk alapjául, hiszen kíváncsiak voltunk arra, hogy mégis hányszorosát keresi egy átlagos képviselő az egyes vármegyei átlagbéreknek? És a házelnök? Egy miniszter? Vagy maga a miniszterelnök, Orbán Viktor?

A parlamenti fizetések a megyei átlagok felett - jócskán. Fotó: Depositphotos
A parlamenti fizetések a megyei átlagok felett - jócskán. Fotó: Depositphotos

Képviselői fizetések

Elsőként kezdjük a képviselőkkel, akiknek 2022-ben az előző évi átlagbér háromszorosából számított, bruttó 1,316 millió forintos fizetése az egyes megyei átlagokkal összehasonlítva a következőképpen alakult:

Azaz a semmilyen más pozíciót nem betöltő képviselők minimum a kétszeresét keresik még a legjobb átlagfizetést felmutató fővárosénak és Győr-Moson-Sopronnak is, míg egy átlagos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fizetésnek több mint három és félszeresét.

Ha viszont a képviselő betöltött egy bizottsági helyet is, fizetése máris 1,579 millió forint volt, ha pedig a Törvényalkotási bizottság tagja, vagy két állandó bizottságban is ott ült, akkor 1,842 millió forintot is megkereshetett. Ha ezekkel az összegekkel számolunk, a különbség máris szembeötlőbb: az 1 bizottsági pozíciót betöltő képviselő már közel háromszorosát viheti haza a Győr-Moson-Sopron vármegyei átlagnak, míg a legrosszabb átlagfizetést produkáló szabolcsinak 4,3-szorosát kapja az ebbe a kategóriába tartozó politikus.

Azon törvényhozók esetében, akik két bizottságban is ott ültek, vagy pedig a Törvényalkotási bizottságban vállaltak részt, ez a szorzó még látványosabb, hiszen a havi bruttó 1,842 milliót kereső politikusok a Győr-Moson-Sopronban mért átlag 3,4-szeresét viszik haza, míg több mint ötször annyit keresnek, mint egy átlagos Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei dolgozó.

Mi a helyzet Kövér Lászlóval?

Kövér László a 2022-es bértábla alapján házelnöki munkájáért havonta bruttó 3,554 millió forintot vihetett haza, ez pedig igen látványos különbségeket jelent az egyes megyei átlagfizetésekhez képest.

Ahogy az grafikonunkon is látszik, az Országgyűlés elnöke a győr-moson-soproni átlag 5,6-szorosát kereste, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg esetében Kövér László fizetése közel tízszerese volt a vármegyei átlagnak. A házelnök fizetése különösen azért érdekes, mert az a hivatalos szabályozás szerint a mindenkori előző évi átlagbér 8,1-szerese kellene, hogy legyen, azonban Kövér az azonos évi vármegyei átlagok jelentős részének több mint 8,1-szeresét keresi.

Miniszterek

Az RTL.hu korábbi cikke szerint 2022 tavasz-nyári időszakában maga Orbán Viktor döntött arról, hogy megemelik a miniszteri fizetéseket: az előző kormányban a tárcavezetők bruttó 1,979 millió forintot kaptak a munkájukért, ezt viszont május 25-től 2,632 millió forintra emelték, az új bér összegét az előző évi fizetések hatszorosa adta. A cikk szerint kivételt Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszterek jelentették, akik havi ötmilliót vihettek haza – erről Gulyás Gergely beszélt egy tavaly júliusi Kormányinfón.  

Azon miniszterek esetében, akik országgyűlési képviselők is, a tárcavezetői díjazáshoz még hozzájön a képviselői alapbér is, így teljes fizetésük 3,949 millió forint körül alakul. Ezzel is számolva, 2022. május 25. után a miniszteri fizetések így alakultak a vármegyei átlagokhoz viszonyítva:

Orbán Viktor sem panaszkodhat a fizetésére

Azután, hogy a miniszterelnök fizetését a házelnöki fizetéshez kötötték, nem kérdés, hogy a kormánytagok közül messze neki jár a legmagasabb havi juttatás, ez a 2022-es bértábla alapján 3,554+1,316 millió forint, azaz 4,870 millió forint. Ha ezt hasonlítjuk a megyei átlagokhoz, akkor az látható, hogy a miniszterelnök a fővárosi átlagfizetések több mint 7,6-szorosát vihette haza, míg a legjobban teljesítő megye, Győr-Moson-Sopronhoz mérve is több mint kilencszer annyit keresett.

A különbség azonban igazán a szegényebb, alacsonyabb fizetéseket felvonultató megyékhez képest meghökkentő, hiszen a miniszterelnök 2022-ben több mint 13-szor annyit keresett, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei átlag, de fizetése a Békés és Nógrád vármegyékben is a mért szint 12-szerese volt.

A kormánytagok fizetése szinte elérhetetlen

Ahogy az összehasonlításunkban is látszik, egy átlagos képviselő fizetése még belátható távolságban van például a fővárosi, vagy a gazdagabb területek lakossága számára, viszont ha a miniszterelnökről, a kormánytagokról, vagy akár csak a házelnökről van szó, a különbség már gyakorlatilag áthidalhatatlan.

Arra sincsen sok remény, hogy ez változni fog, hiszen március elsejétől már érvényes a 2023-as bértábla, amelynek alapját a 2022-es átlagbérek jelentik, így a képviselői alapdíj 1,547 millió forintra, a házelnök fizetése pedig 4,177 millió forintra emelkedett. Mindez pedig azt is magával hordozza, hogy

Orbán Viktor fizetése 5,725 millió forint körül alakul, azaz a miniszterelnök bruttója több mint 850 ezer forinttal nőhet.

Végül, bár a miniszterek fizetése nem nő automatikusan, hanem Orbán Viktor saját hatáskörébe tartozik, de ha a kormányfő nem feledkezik el harcostársairól, és 2023-ban is megadja nekik a mindenkori előző év átlagbér hatszorosát juttatásként,

akkor a képviselői helyet is betöltő miniszterek fizetése 4,642 millió forintra emelkedhet, azaz közel 700 ezres fizetésemelést kaphatnak.

Ott pedig, ahol többszázezres fizetésemelésekről van szó automatikusan, valljuk be, egészen egyszerűen kevés az esély arra, hogy az átlagfizetések, különösen a szegényebb megyékben, felzárkózzanak – így minden bizonnyal 2023-ban is legalább 13-szor annyit keres majd Orbán Viktor, mint egy átlagos Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!