3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Esti hírösszefoglaló a háború 467. napjáról. 

 • Előre nem bejelentett látogatást tett hétfőn Kijevben James Cleverly brit külügyminiszter, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadott. Az államfő közösségi oldalain arról tájékoztatott, hogy Cleverlyvel fontos aktuális kérdésekről tárgyalt: Ukrajna várakozásairól a vilniusi NATO-csúcstól, az ukrán béketerv népszerűsítéséről, egy globális csúcstalálkozó előkészítéséről, továbbá az Ukrajna újjáépítéséről Londonban tartandó nemzetközi konferenciáról.
   
 • Hanna Maljar ukrán belügyminiszter-helyettes az ellentámadás kapcsán Telegramon arról tájékoztatott, hogy Bahmutnál az ukrán hadsereg „széles fronton nyomul előre, és sikerrel jár, folytatva a tavaly februárban megkezdett védekezést.” Szavai szerint Bahmut és környéke továbbra is a harci cselekmények epicentrumában van. „Ott elég széles fronton haladunk, és sikereket érünk el, fontos magaslatokat foglalunk el. Az ellenség védekezik” – tette hozzá a miniszterhelyettes.
   
 • Több mint ötvenezer óvóhelyet ellenőriztek a hatóságok hétfőig, és csaknem egyharmadukat találták a helyi lakosság védelmére alkalmatlannak - közölte az ukrán belügyminisztérium. Hétfőig 50 195 légoltalmi helyiséget ellenőriztek a rendőrök, a mentők és a helyi hatóságok Ukrajnában, amelyek 32 százalékát alkalmatlannak találták, vagy azok zárva voltak - írta sajtóközleményében a tárca.

Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt kijevi metróállomáson egy újabb légi riadó idején 2023. február 14-én. Fotó: MTI/AP
Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt kijevi metróállomáson egy újabb légi riadó idején 2023. február 14-én. Fotó: MTI/AP

 • Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai újabb, több mint tíz tonna lőszert és légvédelmi fegyvereket tartalmazó rejtett orosz lerakatot fedeztek fel a kelet-ukrajnai Harkiv megye ukrán ellenőrzés alá visszavett részében. Velikij Burluk település térségében egy erdősávban bukkantak a raktárra, amelyben páncéltörő gránátok, különféle aknák, gránátvetők, nagy robbanóerejű töltetek, különböző kaliberű lőszerek dobozokban, valamint kazettás lőszerek voltak.
   
 • Nem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hackertámadás eredménye a Kreml szerint. Az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan „Putyin-beszédet” sugározott, amely szerint ukrán csapatok hatoltak be az országba, ami miatt az érintett régiókban hadiállapotot hirdettek ki. A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy általános mozgósítás következik.
   
 • Oroszország szerint az ukrán offenzíva nem járt sikerrel vasárnap reggel. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán fél stratégiai tartalékának 23. és 31. gépesített dandárját vetette be, más katonai egységek és alegységek támogatásával. Mint mondta, a támadásban összesen hat gépesített és két harckocsizászlóalj vett részt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg célja az volt, hogy áttörje az orosz védelmet a front Kijev szerint legsebezhetőbb szakaszán. „Az ellenség nem érte el a céljait, nem járt sikerrel” - hangoztatta Konasenkov.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!