TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. november 13. 18:25

Árverési rekordot hozott a Christie's cég New York-i licitje: 142,1 millió dollárért (31,7 milliárd forintért) kelt el Francis Bacon ír származású brit festőművésznek barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló triptichonja, ezzel a Three Studies of Lucian Freud című festmény lett minden idők legdrágább, aukción eladott műalkotása.

A legmagasabb áron eladott műalkotás címével eddig a norvég Edvard Munch Sikoly című képe dicsekedhetett, amiért tavaly 119,9 millió dollárt adtak. Ez volt az első kép, amely aukción átlépte a 100 millió dolláros határt - a nettó vételár 107 millió dollár volt, erre jött rá a jutalék.

A harmadik helyen Pablo Picasso Akt, zöld levelek és szoborportré című képe áll, amelyért 2010 májusában 106 millió dollárt fizettek a Christie's cég árverésén - magát a képet 95 millió dollárért ütötték le, s csak a jutalékkal együtt lépte át a 100 millió dolláros küszöböt.

Francis Bacon - Three Studies of Lucian Freud

A negyedik helyezett Alberto Giacometti svájci szobrász életnagyságú bronzszobra, a Sétáló ember I, amely 2010-ben 104,3 millió dolláros leütési áron kelt el, az ötödik Picasso műve, a Fiú pipával, amelyért 2004-ben 104,2 millió dollárt fizettek.

Zártkörű liciten viszont a világ legdrágább festménye Paul Cézanne Kártyajátékosok című képe volt, amiért a katari uralkodóház tavaly februárban 250 millió dollárt fizetett. Csillagászati összegért, 155 millió dollárért magántranzakció keretében cserélt gazdát idén tavasszal Picasso La Reve (Az álom) című világhírű festménye.    

Jackson Pollock No. 5 című festménye 140 millió dollárért cserélt gazdát 2006-ban szintén magántranzakció keretében. Ugyanabban az évben ugyancsak árverésen kívül adták el 137,5 millió dollárért Willem de Kooning Woman III című festményét. Szintén 2006-ban és szintén magántranzakció keretében 135 millió dollárt fizettek Gustav Klimt hányatott múltú festményéért, egy Adele Bloch-Bauerről készült portréért.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.