A sugárzás célja a kórokozók elpusztítása, az élelmiszer romlásának csökkentése, illetve a csírázás megakadályozása, ugyanakkor a módosítás kimondja azt is, hogy a sugárkezelés nem alkalmazható "a jó higiéniai és egészségügyi, gyártási illetve mezőgazdasági gyakorlat helyettesítéseként". Az élelmiszerkönyv alapján sugárkezelésnek alapesetben csak szárított aromás növényeket, valamint fűszereket és fűszerkeverékeket lehet alávetni. Más élelmiszerek besugárzását a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium külön engedélyezi. A jogszabály meghatározza azt is, hogy milyen energiaforrás alkalmazható, és mekkora lehet az étel által elnyelt sugárzás.
A kezelt élelmiszer csomagolására rá kell írni azt, hogy "besugárzott" vagy "ionizáló energiával kezelt" - áll az élelmiszerkönyv módosításában. A felirat akkor is kötelező, ha a csomagba került élelmiszer összetevőinek kevesebb, mint 25 százaléka sugárkezelt.
A módosítás alapján a sugárkezelést csak arra engedéllyel rendelkező létesítményben szabad végezni. Az engedélyt az agrárminisztérium adja ki, de előtte beszerzi az ÁNTSZ, valamint a megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás véleményét. Az üzemben regisztrálni kell a kezelt élelmiszer megnevezését, mennyiségét, továbbá a megrendelő és az átvevő nevét is - írja a módosított élelmiszerkönyv.
MTI/Menedzsment Fórum