2000. október 25. 11:00

A tanulmány Dr. Georg Winter: Zölden és nyereségesen című könyvének magyar változatához készült (1. fejezet). A könyvről bővebb információ a KÖVET-INEM Hungária honlapján olvasható.

A környezetközpontú irányítási rendszerek és a környezeti jelentés

Az ISO 14001-es rendszerszabvány és az uniós EMAS rendelet a legnagyobb eltérést talán éppen a nyilvánosság tájékoztatásának kérdésében mutatja. Az ISO 14001 többször beszél ugyan belső és külső kommunikációról és gyakorlatilag minden intézkedést megkövetel, ami alapján a környezeti jelentés összeállítható (környezeti politika meghatározása, környezeti szempontok kimutatására szolgáló eljárás, irányítási programok bevezetése a célok eléréséhez, külső felektől érkező lényeges információk nyilvántartása), ténylegesen azonban sosem utal környezeti jelentés nyilvánosságra hozatalának szükségességére.

Az EMAS-ban már nem ilyen nehéz rátalálni az ide vonatkozó részre: a direktíva 5. cikkelye a környezeti nyilatkozat (environmental statement) címet viseli:

"1. Környezeti nyilatkozatot kell készíteni a kezdeti környezeti felülvizsgálatot és minden további auditot vagy audit ciklust követően, minden egyes, a rendszerben résztvevő telephely számára.

2. A környezeti nyilatkozatot kell készíteni a nyilvánosságnak, tömör, érthető formában. Műszaki természetű anyagok csatolhatóak."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.