2p

Tudni szeretné, mi vár Önre 2025-ben?
Mit okoz, hogy ingatlancélra is elkölthetőek a nyugdíjmegtakarítások?
Hogyan érinti ez a piacokat, merre mennek az ingatlanárak és az épitőipari árak?
Pogátsa Zoltán, Farkas András, Nagygyörgy Tibor
és sok más kíváló szakértő ezúttal élőben osztja meg nézeteit!

Találkozzunk személyesen!

2024. november 21. 16:00 Budapest

Részletek és jelentkezés itt

A kiskereskedők nem fagyaszthatják le a húst, illetve fagyasztott húsból húskészítményeket nem állíthatnak elő - egyebek mellett ez az előírás is szerepel az élelmiszer-higiéniáról szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Augusztus 1-től kell alkalmazni azt a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendeletet, amely az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint az értékesítés helyén történő feldolgozásának a higiéniai feltételeit tartalmazza. A rendelet az uniós előírásoknak történő megfelelést szolgálja.

Azok a kiskereskedők, akik a végső fogyasztónak értékesítenek állati eredetű élelmiszereket, a következő feldolgozásnak vethetik alá a termékeket: húskészítményeket darabolhatnak, szeletelhetnek, kimérhetnek, és előre csomagolhatnak. A vevő jelenlétében és kívánságára húst darabolhatnak, csontozhatnak, darálhatnak, végül pedig sajtdarabolást végezhetnek.

Külön kategória a rendeletben - és Európában - a marginális, helyi kiskereskedő. Az ilyen cég a kereskedés helyétől számított legfeljebb 50 kilométeres körzetben értékesíthet, de ezen belül is korlátozott a viszonteladóknak értékesíthető termék mennyisége. A beérkezett alapanyag legfeljebb 25 százalékát adhatja el viszonteladónak, de húsból legfeljebb heti öt, míg halból legfeljebb heti egy tonnát. Az ilyen marginális kereskedések húskészítményeket is előállíthatnak.

A kiskereskedőnek tilos lefagyasztani a húst, a darált húst és a húskészítményt, továbbá darált húst és húskészítményt fagyasztott húsból nem állíthat elő. A fagyasztott hal nem engedtethető fel az üzletben.

A sajtot árusító üzletek darabolhatják és előre csomagolhatják ezt az állati eredetű terméket. A fogyaszthatóságot és a minőségmegőrzési határidőt a sajt előállítójának kell meghatároznia, de a csomagolást végző kereskedő írja rá az árura.

Az állati eredetű élelmiszerek kiskereskedőinek regisztráltatniuk kell magukat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes területi szervénél, amely a nyilvántartásba vett kiskereskedelmi létesítmények listáját megküldi a területi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!