2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kiskereskedők nem fagyaszthatják le a húst, illetve fagyasztott húsból húskészítményeket nem állíthatnak elő - egyebek mellett ez az előírás is szerepel az élelmiszer-higiéniáról szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Augusztus 1-től kell alkalmazni azt a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendeletet, amely az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint az értékesítés helyén történő feldolgozásának a higiéniai feltételeit tartalmazza. A rendelet az uniós előírásoknak történő megfelelést szolgálja.

Azok a kiskereskedők, akik a végső fogyasztónak értékesítenek állati eredetű élelmiszereket, a következő feldolgozásnak vethetik alá a termékeket: húskészítményeket darabolhatnak, szeletelhetnek, kimérhetnek, és előre csomagolhatnak. A vevő jelenlétében és kívánságára húst darabolhatnak, csontozhatnak, darálhatnak, végül pedig sajtdarabolást végezhetnek.

Külön kategória a rendeletben - és Európában - a marginális, helyi kiskereskedő. Az ilyen cég a kereskedés helyétől számított legfeljebb 50 kilométeres körzetben értékesíthet, de ezen belül is korlátozott a viszonteladóknak értékesíthető termék mennyisége. A beérkezett alapanyag legfeljebb 25 százalékát adhatja el viszonteladónak, de húsból legfeljebb heti öt, míg halból legfeljebb heti egy tonnát. Az ilyen marginális kereskedések húskészítményeket is előállíthatnak.

A kiskereskedőnek tilos lefagyasztani a húst, a darált húst és a húskészítményt, továbbá darált húst és húskészítményt fagyasztott húsból nem állíthat elő. A fagyasztott hal nem engedtethető fel az üzletben.

A sajtot árusító üzletek darabolhatják és előre csomagolhatják ezt az állati eredetű terméket. A fogyaszthatóságot és a minőségmegőrzési határidőt a sajt előállítójának kell meghatároznia, de a csomagolást végző kereskedő írja rá az árura.

Az állati eredetű élelmiszerek kiskereskedőinek regisztráltatniuk kell magukat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes területi szervénél, amely a nyilvántartásba vett kiskereskedelmi létesítmények listáját megküldi a területi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!