A szervezet pénteki közleményében emlékeztet az utóbbi napokban megjelent hírekre, amelyek szerint egyes ásványvizek ártalmasak, nem megfelelő minőségűek, összetevőik mennyisége meghaladja a megengedett határértékeket, s így fogyasztásuk egészségügyi kockázatokat jelenthet.
Ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltokban kapható természetes ásványvizek – ahogy nevük is mutatja – természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében – ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi – összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat.
A magyarországi ásványvizek minőségét szavatolja, hogy csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyet az illetékes hatóság ásványvízként elismer.
Ha a víz összetétele nem felel meg az előírásoknak, akkor a termék nem kapja meg a "természetes ásványvíz" elismerést. Az ásványvízként elismert termékek összetétele tehát biztosan megfelelő, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.
Szintén a fogyasztók biztonságát szolgálja, hogy az ásványvizek összetevőire vonatkozó határértékeket olyan nagy biztonsággal határozzák meg a jogszabályok, hogy az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége – a természetes ingadozás miatt – esetenként meghaladja a megengedett határértékeket - hívja fel a figyelmet a terméktanács.
MTI/Menedzsment Fórum