2p

A borjúhús minőségi meghatározását kísérő zavaros tagállami besorolások és visszásságok felszámolását célzó szabályozást javasol az Európai Bizottság és az Európai Parlament. Ez utóbbi – jóllehet az adott kérdésben csak konzultációs jogosítványa van – azt indítványozta, hogy a bizottság javaslatát konkrét szankciók kikötésével szigorítsák, írja a Világgazdaság.

A borjúhús általában jelentős felárral értékesíthető; ez sokfelé vált visszaélések forrásává, mert a besoroláshoz nincs egységes uniós meghatározás. Franciaországban a fiatal szarvasmarhát nagyrészt tejjel, illetve tejtermékkel táplálják, és hat hónapnál fiatalabb korában vágják le, ezen az időszakon túl fiatal marhának hívják. Más tagállamokban - például Spanyolországban - a korhatár 14 hónap, és ez előtt már gabonával és más takarmányokkal etetik őket.

A két tartási mód között az a különbség, hogy a tejjel való táplálásnál nem jut annyi vas a szervezetbe, ezért a hús világosabb színű. A gabonával és takarmányokkal táplálás révén a hús vörösebb színű lesz.

Az Európai Bizottság javasol egy X kategóriát, amely a borjú 0-8 hónapos koráig lenne használható, és egy Y kategóriát a 9-12 hónapos korcsoportra. Ezen túl nem lenne használható a "borjúhús" megjelölés. Az Európai Parlament ezen a besoroláson kívül a szarvasmarha termelési módjára utaló kikötéseket is előírna, a visszaéléseket kísérő szankciókon felül.

Az európai borjúhústermelés harminc százalékát Franciaország adja, majd Hollandia, Olaszország, Belgium és Németország következik. A fogyasztásból főleg a franciák és az olaszok veszik ki a részüket, kettejük összesített hányada hetven százalék az egész unión belül, olvasható a Világgazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!