A német hatóságok nem értesítették a hazai állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóságot arról, hogy a kifogásolható húsokból hazánkba is érkezett volna - közölte a lappal az agrártárca sajtóosztálya. Egy néhány héttel ezelőtti ügyben kiderült, hogy nyíregyházi székhelyű, ukrán tulajdonú társaság vásárolt emberi fogyasztásra alkalmatlan német baromfihúsokat. Ám az ebből készült termékeket a társaság Ukrajnába exportálta.
Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára szerint a német feldolgozók nem tartják be azokat az unió által meghatározott élelmiszer-biztonsági fejlesztéseket, melyek a magyar húsipar számára kötelezőek. A hazai cégek mintegy 30 milliárd forintos korszerűsítést hajtottak végre. Ma 51 sertés- és 16 marhavágó üzem szállíthat húsféleségeket az EU-ba, további 180 pedig csak belföldre. Húskészítményeket 88 üzem értékesíthet az uniós piacokon, míg idehaza 175.
A német fogyasztóvédelmi miniszter tíz pontból álló reformtervet dolgozott ki a húsipar számára, melynek középpontjában a fokozott ellenőrzés áll. Szeretnék elérni a tartományok közti gyorsabb és hatékonyabb információáramlást, a hűtő- és tárolóépületek gyakoribb felülvizsgálatát, továbbá szükség van a hús szállításának pontosabb dokumentációjára is, számol be a Világgazdaság.