A nyári akcióról szóló összefoglalóban az olvasható, hogy az ÁNTSZ szakemberei összesen 1909 laboratóriumi vizsgálatokkal egybekötött ellenőrzést végeztek a vendéglátásban, valamint az élelmiszerforgalmazás területén, kiemelten vizsgálták a hidegkonyhai és cukrászati készítmények, a fagylalt, valamint a partiszerviz és az ételkiszállítás higiénés körülményeit.
Az eddigi vizsgálatok során hat egységet függesztettek fel főként a rossz általános higiénés helyzet - kézmosási lehetőség hiánya, bogarak, rossz szennyvízelvezetés - miatt.
A közlés szerint a leggyakoribb hiányosságok a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, a szakosított tárolás követelményeinek be nem tartása, lefagyasztott ételek jelölésének hiányosságai, az alkalmazottak egészségügyi minimumvizsgájának- és a fagylaltkönyvek vezetésének hiánya volt. Az ételek kiszállításánál az ételhordó edények tisztaságát kifogásolták.
Az augusztus 24-ig tartó akcióellenőrzés során eddig 138 mintát vettek az ellenőrök, a laboratóriumi értékelések még folynak - olvasható a közleményben.