A vizsgálatsorozat március 19-től április 12-ig terjedő időszakában az ÁNTSZ munkatársai 5475 ellenőrzést végeztek, 1731 esetben bírságoltak, a bírságok összege 139,8 millió forint volt - olvasható a közleményben.
A bírságok jelentős része minőségvédelmi bírság volt, amelyet lejárt minőség-megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása miatt kellett kiszabni 1214 ellenőrzés során.
A legtöbb elmarasztalást az általános tisztaság hiánya, a mosogatási technológia hiányosságai, a szakosított tárolás követelményeinek be nem tartása és az egészségügyi minimumvizsga hiánya miatt kapták a vizsgált üzletek, amelyek közül egyet be is kellett zárni - áll a tájékoztatóban.
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával zajló akcióban elsősorban az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit, a hidegkonyhai termékeket és a kereskedelemben kapható előfűszerezett húskészítményeket, valamint a fűszerpaprikát vizsgálták.