Az európai központtal együttműködve a magyar McDonalds a jelenleg használt sütőolajat olyan elegyre cseréli, amely magas olajsav tartalmú repcemag-olajból és magas olajsav tartalmú napraforgóolajból készül. Ezáltal az olajban jelentősen csökken a transzzsírsavak aránya - maximum 2 százalékra - miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12 százaléknál magasabb értéket. A sütőolajok lecserélésével közel nullára (0,2 százalék alá) csökken majd a transzzsírsav tartalom a sült burgonyában, a sült csirke- és haltermékekben, a pitékben, és egyéb sütött termékekben. Fogyasztói kutatás támasztja alá, hogy az új olajkeverékben sütött termékek íze nem különbözik a jelenlegitől.
A társaság elegendő mennyiségű magas olajsav tartalmú repce- és magas olajsav tartalmú napraforgómag termelésére szólította fel beszállítóit, hogy 2008 közepére Európa összes McDonalds éttermében biztosítani tudja az új olajkeveréket. Az új olajat fokozatosan vezetik be Európában, elsőként Dánia használja majd, de az elkövetkező hónapokban már a svéd, norvég és finn éttermekben is az új keverékkel sütnek majd.
"A Magyarországon jelenleg használt sütőolaj transz-zsírsav tartalma 5 százalék alatt van. A minőségre vonatkozó dokumentumokat a beszállítótól szigorúan bekérjük, de emellett az olaj minőségét saját minőségellenőrzési rendszerünkben magunk is ellenőrizzük évente 4-6 alkalommal. A 2 százalékos transzzsírsav tartalmú olajra Magyarország Európával egyidejűleg fog átállni, várhatóan 2008-ban. A hazai éttermek felkészülten várják a váltást" - tette hozzá Radek Janalík, a magyar McDonalds ügyvezető igazgatója.
Itthon is egészségesebb lesz a sültkrumpli
A világon elsőként az amerikai New York államban léptek fel a legszigorúbban a hidrogénezett növényi olajak ellen. A tiltás idén lép életbe, jövőre pedig már hazánkban sem fog magas transzzsírsav tartalmú olajat használni a McDonalds.