2p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világon elsőként az amerikai New York államban léptek fel a legszigorúbban a hidrogénezett növényi olajak ellen. A tiltás idén lép életbe, jövőre pedig már hazánkban sem fog magas transzzsírsav tartalmú olajat használni a McDonalds.

A McDonalds már a tiltás életbe lépése előtt kutatásokat végzett, és folyamatosan csökkentette az éttermeiben használt sütőolaj transzzsírsav tartalmát. A New York államban található McDonalds éttermek már most is biztonsággal megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak, a magyar éttermekbe pedig 2008 közepére érkezik meg az új összetételű, maximum 2 százalék transzzsírsav tartalmú olaj. A hazánkban jelenleg használt sütőolaj transzzsírsav tartalma 5 százalék alatt van, derül ki a McDonalds lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az európai központtal együttműködve a magyar McDonalds a jelenleg használt sütőolajat olyan elegyre cseréli, amely magas olajsav tartalmú repcemag-olajból és magas olajsav tartalmú napraforgóolajból készül. Ezáltal az olajban jelentősen csökken a transzzsírsavak aránya - maximum 2 százalékra - miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12 százaléknál magasabb értéket. A sütőolajok lecserélésével közel nullára (0,2 százalék alá) csökken majd a transzzsírsav tartalom a sült burgonyában, a sült csirke- és haltermékekben, a pitékben, és egyéb sütött termékekben. Fogyasztói kutatás támasztja alá, hogy az új olajkeverékben sütött termékek íze nem különbözik a jelenlegitől.

A társaság elegendő mennyiségű magas olajsav tartalmú repce- és magas olajsav tartalmú napraforgómag termelésére szólította fel beszállítóit, hogy 2008 közepére Európa összes McDonalds éttermében biztosítani tudja az új olajkeveréket. Az új olajat fokozatosan vezetik be Európában, elsőként Dánia használja majd, de az elkövetkező hónapokban már a svéd, norvég és finn éttermekben is az új keverékkel sütnek majd.

"A Magyarországon jelenleg használt sütőolaj transz-zsírsav tartalma 5 százalék alatt van. A minőségre vonatkozó dokumentumokat a beszállítótól szigorúan bekérjük, de emellett az olaj minőségét saját minőségellenőrzési rendszerünkben magunk is ellenőrizzük évente 4-6 alkalommal. A 2 százalékos transzzsírsav tartalmú olajra Magyarország Európával egyidejűleg fog átállni, várhatóan 2008-ban. A hazai éttermek felkészülten várják a váltást" - tette hozzá Radek Janalík, a magyar McDonalds ügyvezető igazgatója.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!