4p

Az mfor.hu Mesél a múlt című sorozatában ezúttal néhány hétre megszakítjuk a hajdani magyar gazdaság bemutatását, s a számok világából az asztal örömei felé fordulunk. Tesszük mindezt abból a meggondolásból, hogy így, az ünnepek előtt vélhetően olvasóink is jobban örülnek majd egy sült libacombnak, mint a száraz kamatlábnak...

(Mfor-montázs)

Különleges kulináris élményt jelenthetett minden ebéd Mátyás király udvarában. Az egykori leírásokból tudható, hogy reneszánsz uralkodónk asztalánál nem volt ritka az egy tucatnyi fogás, illetve a két napig tartó dőzsölés sem. A török háborúk idején, miközben a többség éhezett, a nagyúri konyhákban egy-egy ebédre legkevesebb kettő-három elő- és három-négy főételt adtak fel. A XVIII. század végén egy angol utazó feljegyezte, hogy az egyik legelőkelőbb pesti fogadóban hétköznap három-négy, vasárnap öt-hat tál levest és sültet kínáltak a vendégeknek.

A leggyakrabban halfélék, házi és vadszárnyasok, kisebb mennyiségben nyulak és szarvasok szerepeltek a lapokon, aki pedig rákra, különleges gombákra vágyott, annak sem kellett messzire mennie. Ám a marha- és a disznóhús - bármily meglepő - eleinknél nem volt annyira népszerű, mint manapság.

Paprika, paradicsom, krumpli

Visszakanyarodva Mátyás konyhájára, neki, egészen pontosan feleségének, Beatrixnek köszönhetjük a pulykatenyésztés és a zsemlyesütés szokását, és ugyancsak ő hozott az országba először különleges déligyümölcsöket és szelídgesztenyét.

Mivel még nem ismerték a rántást, a mártásokat jobb híján kenyérrel tömörítették. Ekkortájt rengeteg sáfrányt és olasz fűszert fogyasztottak az előkelők, ám mielőtt valaki úgy hinné, hogy a húsokat „éles” lével adták fel, eláruljuk, azok inkább édesek voltak, mint sósak. Főtt tésztákat nem, levest pedig legfeljebb minden tizedik sátoros ünnepen eresztettek a gyomrukba.

Kissé odébb lépve az időben kiderül, a török ugyan sokat rombolt, de hozott is hazánkba ezt-azt. Így például kukoricát, kávét, dohányt és paprikát, de a káposztás és rizses ételeket is nekik köszönhetjük.

A tősgyökeres magyar konyha a XVI. században az „erdei termékeket” preferálta. A húsokat olajban vagy vajon, elvétve disznózsíron pirították, sütötték, a káposztát pedig jórészt halakhoz adták fel. A pirospaprikát nem, a hagymát pedig csak szerény kísérőként alkalmazták.

Az első krumpliszemeket és paradicsommagokat 1760 körül ültették el hazánkban. Az előbbiről egy kedves anekdota is megemlékezik: e szerint az egyik Esterházy-birtokon a parasztok kényszer hatására sem óhajtottak burgonyával foglalkozni, mert nem hitték el, hogy annak gumója ehető, a felső résztől pedig féltek, mert az korábban több ember halálát okozta. Az érintett gróf végül egy eredeti megoldással rendezte a kérdést. Kidoboltatta, hogy a gumókat fővesztés terhe mellett tilos kiásni és megenni. Ugyanakkor a hajdúinak kiadta az ukázt, hogy ezért egy embert sem állíthatnak elő. Mivel akkor is a tiltott volt a vonzó, úgy véljük, nem kell nagyon magyarázni, mi lett az eredmény...

Reform üstben és sütőben

Bár korábban említettük, hogy a paprikát a török hozta hazánkba, valódi, „nagyüzemi” termesztése csak a XVIII. század elején indult meg, őrölt változatának első használatáról pedig 1750 körül keletkezett az első adat. Igaz, utána nagyon belelendültek eleink, mert az egykori utazók nem győznek panaszkodni a magyar halászlevek és „gulashusok” frenetikus, torok- és szájpadláspörkölő erejéről. A paprikatébolyt természetesen sokan szidták. Ugyancsak számos kritika érte a másik végletet, jelesül a francia és a bécsi konyha majmolását.

A reform tehát elengedhetetlen volt - s mi hálatelt szívvel gondolhatunk a XIX. század közepén élt szakácsokra, akik sikerrel háziasították a tradicionális magyar konyhát az újdonságokkal. E frigy impozáns gyermekei voltak azok, a mai szemnek szokatlan ételszobrok és egész asztalokat beborító költemények, amelyek halat, rákot, marha- és disznóhúst épp úgy tartalmaztak, mint gombát, vadat és zöldséget.

A ma már csak megsárgult könyvek lapjain fellelhető csodákat elnézve pedig érthetővé válik, miért dolgoztak eleink konyháján asztalosok, festők és formakészítő lakatosok is...

(Folytatjuk)

Lázin Miklós András

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!