A kínai hatóságok erre úgy reagáltak, hogy az Egyesült Államokból érkező több termék - narancs gyümölcspüré, szárított sárgabarack, mazsola és egészségügyi kellékek - importját tiltotta be. Ezzel azt kívánták megmutatni, hogy nem ők az egyedüliek, akiknek élelmiszerbiztonsági gondjaik vannak. Legújabban Kína az amerikai csirkelábat és disznófület illetően szólt veszélyes termékekről.
"Néhány külföldi média, különösen az amerikai, indokolatlanul ír cikkeket úgynevezett nem biztonságos kínai árucikkekről" - közölte Li Changjiang kínai szakminiszter.
"Egy cég problémája nem jelenti az ország problémáját. Ha néhány termék nem kellően biztonságos, még nem lehet azt mondani, hogy az ország összes élelmiszere veszélyes" - áll a China Daily-nek adott nyilatkozatában.
Li közölte azt is, hogy az Egyesült Államokba exportált kínai élelmiszerek 99 százaléka megfelelt a biztonsági előírásoknak az elmúlt három évben, ami nagyjából ugyanolyan vagy még jobb arány az USA-ból Kínába érkező termékek arányánál.
Thad Lively, az amerikai húsexport szövetség egy szakértője elmondta, hogy Kína jelentős piaca az olyan különleges húsoknak mint a csirkeláb és a disznófül. Ha az ország elvesztené ezt a piacot, az különösen veszélyeztetné az amerikai disznóhús ipar nyereségességét.