2014. május 15. 14:10

Fél éven belül az amerikai földgáz és az Arabica kávé után egy újabb árutőzsdei termék produkált rövid idő alatt 50 százalékot meghaladó árfolyam emelkedést. Ez pedig nem más, mint a nikkel.

A nikkel az egyik legfontosabb ipari fém a világon, Kuba legfőbb exportterméke, de kitermelésében a világ élvonalába tartozik Új-Kaledónia is.

A Londoni Fémtőzsdén kereskedett nikkel jegyzése a januári 14 ezer dollár/tonnás szintről indulva, ezen a héten 2,5 éves árfolyamcsúcson, azaz 21 500 dolláron is járt. Azonban amíg a földgáz és a kávé esetében a meredeken emelkedő árfolyamgörbét a szélsőséges időjárás alakította, addig a nikkelnél elsősorban gazdasági, politikai és környezetvédelmi döntések okozták az árfolyamrallyt – mondta Hungária Értékpapír Zrt. nemzetközi árutőzsdei üzletágvezetője, Oláh Flórián.

Az indonéz kormány ugyanis a hazai feldolgozás ösztönzése céljából év elején korlátozta a feldolgozatlan ásványi nyersanyagainak – köztük a nikkel – exportját, ezáltal hiányállapotot okozva a nyersanyag piacán. Szintén árfelhajtó tényező, hogy a múlt héten Új-Kaledóniában környezetszennyezés miatt átmenetileg leállították a nikkel bányászatot. További kínálati oldalt szűkítő tényező lehet egy szigorúbb gazdasági szankció - a legnagyobb nikkel kitermelővel - Oroszországgal szemben.

A világgazdaság növekedésének köszönhetően, a nikkelkereslet ebben az évben mintegy 8 százalákkal növekedhet. E ritka színesfémet elsősorban rozsdamentes acélok gyártásához, illetve a korróziónak ellenálló ötvözetek készítésére használják fel. A nikkel több mint 300 ezer fogyasztói termék alapanyaga is, felhasználja számos iparág, többek között autóipar, építészet, katonaság, vagy akár az űrtechnológia. Elterjedten alkalmazzák pénzérmék készítéséhez, illetve fehérarany és bizsuk ötvözéséhez is. (Érdemes tudni, hogy a nikkeltartalmú ékszerek viselése nikkelallergiát okozhat tulajdonosának.)

Mivel 2010 óta először, már a második félévben meghaladhatja a nikkel fizikai kereslete a kínálatot, ezért az ellátási aggodalmak újjáéledése révén a jelenlegi tonnánkénti 20 ezer dolláros szintről év végéig 20-30 százalékos emelkedés várható a nikkel nemzetközi árjegyzésében, míg jövőre, az első deficites évben nagy valószínűséggel már 30 ezer dollár felett is kereskedhetünk a nyersanyaggal a Londoni Fémtőzsdén.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.